AORTA-on-FHIR: de laatste stand van zaken

Anton en Tom beginnen met een geruststelling: de uitwisseling op basis van de bestaande standaard HL7 v3 blijft onverminderd mogelijk. “Wij bieden een migratiepad waarmee leveranciers op een zelfgekozen moment over kunnen gaan.” En voor leveranciers die HL7 v3 liever niet (meer) willen gebruiken biedt AORTA-on-FHIR straks een nieuw koppelvlak. “De functionaliteit daarvan leveren we gefaseerd op. Sommige dingen zijn pas in de loop van volgend jaar mogelijk. Maar leveranciers kunnen altijd met ons in gesprek gaan over de prioriteiten.”

Waarom FHIR?

Even terug in de tijd. Waarom FHIR? “Dat is eigenlijk een ‘no-brainer’”, zeggen Tom en Anton. “FHIR is dé moderne internationale standaard voor de uitwisseling van medische gegevens. De keuze van het MedMij Afsprakenstelsel voor FHIR en de voorkeur voor FHIR die het Informatieberaad heeft uitgesproken onderstrepen dit.” VZVZ heeft gekozen voor een agile aanpak. “Dat betekent dat we de overgang naar FHIR stapsgewijs ontwikkelen, in nauwe samenwerking met onze toeleveranciers en XIS-leveranciers. We leren al doende en werken releasematig toe naar het einddoel.”

Twee uitwisselstandaarden met elkaar verbinden

Medicatieoverdracht is nu de grote uitdaging, aldus Anton en Tom. “Volgend jaar moeten HL7 v3 en FHIR naast elkaar gebruikt kunnen worden om gegevens uit te wisselen. Die twee uitwisselstandaarden in de lucht brengen en met elkaar verbinden is het meest ingewikkelde aspect van dit project. Maar het is wél nodig. Want de aangesloten partijen gaan nooit in één keer allemaal tegelijk over. We mogen het probleem niet naar de zorgaanbieders of de softwareleveranciers verschuiven!” Met andere woorden: de compleetheid van de beschikbare medicatiegegevens mag nooit in gevaar komen. “De gezondheid van mensen is daarvan afhankelijk.”

Architectuur in componenten

Sommige nieuwe zorgtoepassingen zullen straks niet meer in HL7 v3 beschikbaar zijn. Waarom? “FHIR is een moderne, toekomstvaste standaard”, vertellen Tom en Anton. “Een standaard waar ontwikkelaars op zaten te wachten. Het is sneller te implementeren en makkelijker te doorgronden.” En mooie bijvangst: door het AORTA-on-FHIR-project is een hele ontwikkeling op gang gekomen. “Het ondersteunen van FHIR naast HL7 v3 leidt ons op een vanzelfsprekende manier naar een architectuur in componenten. We zijn het monolithische LSP nu aan het opknippen in verschillende functionaliteiten. Dat resulteert in een veel flexibeler systeem waarin we nieuwe ontwikkelingen eenvoudiger en sneller kunnen uitrollen, maar eventueel ook los kunnen aanbieden.”

Lees ook het interview met Anton en Tom op onze website hier.