Netwerkgeorganiseerde zorg

De zorg in Nederland is volop in beweging. Waar voorheen ketenzorg de standaard was, zien we nu een verschuiving naar netwerkgeorganiseerde zorg. Bij netwerkgeorganiseerde zorg staat de patiënt centraal, met een zorgvraag die per patiënt verschilt en ook per moment kan verschillen. De samenstelling van een zorgnetwerk rond een patiënt/cliënt is veranderlijk en niet geprotocolleerd. De informatiesystemen die de zorgnetwerken ondersteunen dienen dus heel flexibel te zijn. De transitie naar netwerkgeorganiseerde zorg roept nog veel vragen op: wat wordt verstaan onder netwerkgeorganiseerde zorg? Welke concrete use cases zijn er al beschreven, en wat zijn de beste IT-oplossingen om deze samenwerking te ondersteunen?

Om deze vragen te beantwoorden, is VZVZ een inventarisatie gestart van de verschillende use cases, technologieën en uitdagingen die komen kijken bij netwerkgeorganiseerde zorg. Op deze pagina vindt u een overzicht van de inzichten die we tot nu toe hebben verzameld. Van praktische toepassingen tot de belangrijkste aandachtspunten: ontdek hoe netwerkgeorganiseerde zorg vorm krijgt.

Concepten van netwerkgeorganiseerde zorg

Op dit moment zien we in de zorg twee verschillende vormen van netwerkgeorganiseerde zorg. Deze verschillende manieren waarop netwerkgeorganiseerde zorg kan plaatsvinden worden in de afbeelding hieronder weergegeven.

Aan de linkerkant zien we een model waarin zorgverleners die samenwerken rond de patiënt, regelmatig op een vast moment gegevens met elkaar delen, afstemmen en afspraken maken. Een voorbeeld daarvan is het multidisciplinair overleg (MDO).

Aan de rechterkant zien we een model waarin de zorgverleners die betrokken zijn bij de zorgverlening, in wisselende samenstelling, met regelmaat en wanneer het nodig is, informatie uitwisselen en met elkaar afstemmen over de zorg die de patiënt nodig heeft. 

Concepten netwerkzorg

Vragenlijst bij samenwerking in één systeem

Om passende zorg te kunnen bieden werken zorgprofessionals met elkaar samen en delen zij in sommige gevallen gegevens binnen één systeem. In situaties waarin de zorg zich als een netwerk rond de patiënt organiseert (netwerkgeorganiseerde zorg), wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een gezamenlijk systeem. Dat leidt tot verschillende vraagstukken. Wie is bijvoorbeeld op welk moment verantwoordelijk voor de medische gegevens? En hoe is het beheer geregeld?

In onderstaand document zijn deze vraagstukken gebundeld tot een vragenlijst. U kunt het pdf bestand als hulpmiddel downloaden om de vragen te beantwoorden. Let op: uw antwoorden worden niet gedeeld of opgeslagen. Na het invullen van uw antwoorden kunt u het bestand opslaan als pdf op uw eigen computer. Het ingevulde document geeft u meer inzicht in welke onderdelen goed geregeld zijn en aan welke aspecten verder invulling moet worden gegeven tijdens de besprekingen over de toekomstige samenwerking.

Uitwisselingskompas

Het uitwisselingskompas

Waar moet ik op letten om gegevens betrouwbaar en veilig uit te kunnen wisselen?

Zorgaanbieders gebruiken verschillende informatiesystemen om medische gegevens op te slaan en toegankelijk te maken voor andere zorgaanbieders waar zij mee samenwerken. Het is van belang dat medische gegevens veilig en vertrouwd worden uitgewisseld. Het uitwisselingskompas helpt zorgaanbieders en zorgverleners om het gesprek hierover te voeren.

Meer informatie

Neem contact op

Heeft u ook inzichten opgedaan, concepten beschreven of andere ervaringen met netwerkgeorganiseerde zorg? En die wilt u met VZVZ delen, zodat we anderen kunnen helpen? Neem dan contact met ons op!

Logo VZVZ

VZVZ Netwerkzorg