Alle initiatieven

VZVZ is beheerder van verschillende afsprakenstelsels en gemeenschappelijke diensten die zorgbreed worden ingezet om digitale uitwisseling van medische gegevens te faciliteren. Deze bestaande diensten worden verder doorontwikkeld met nieuwe zorgtoepassingen en functionaliteiten. Tegelijkertijd werken we aan nieuwe initiatieven en participeert VZVZ in landelijke programma’s. VZVZ levert aan al deze initiatieven een bijdrage vanuit haar verschillende rollen: als opdrachtgever, als adviseur of als samenwerkende partij.
Diagnostische centra Diagnostische centra
Apotheken Farmacie
GGZ-instellingen Geestelijke gezondheidszorg
GZ instellingen Gehandicaptenzorg
Huisartsenpraktijken Huisartsenzorg
ICT dienstverleners ICT-dienstverleners
JGZ-organisaties Jeugdgezondheidszorg
Zorggroepen Ketenzorg
Medisch-specialistische zorg Medisch-specialistische zorg
Spoedzorg Spoedzorg
Trombosezorg Trombosezorg
VVT-instellingen Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg
In uitvoering
Pilot

Tijdlijn Landelijke Beeldbeschikbaarheid

Bij behandeling van patiënten wordt vaak gebruik gemaakt van radiologische beelden: beeldvormende diagnostiek. Regelmatig is het nodig om die beelden en de bijbehorende onderzoeksgegevens en verslagen uit te wisselen met andere ziekenhuizen of instellingen. Patiënten hebben immers vaak meerdere zorgverleners en de verwachting is dat patiënten in de toekomst steeds meer contact zullen hebben met verschillende zorginstellingen. Daardoor zal informatie op verschillende plekken beschikbaar moeten zijn.

Momenteel is het niet mogelijk één overzicht te krijgen van beelden die in het verleden zijn gemaakt van de patiënt. Dat gaat de Tijdlijn Landelijke Beeldbeschikbaarheid mogelijk maken. Binnenkort gaat een pilot met enkele ziekenhuizen van start om samen ervaringen op te bouwen met het gebruik van de historische tijdlijn met beelden en bijbehorende verslagen.
In uitvoering
Project

AIFI - Artificial Intelligence for Imaging

AIFI is een haalbaarheidsproject voor een landelijke radiologie-AI-infrastructuur. Deze infrastructuur bevat technische, klinische en financiële componenten.
Gestopt
Project

Project Route 66A: Delen labwaarden met apotheken

n.t.b.
VZVZ is op verzoek van de bij VZVZ aangesloten leden en Zorgverzekeraars Nederland gestart met project Route 66a. Route 66a dankt zijn naam aan artikel 66a uit de Geneesmiddelenwet. Dit artikel is de grondslag voor het beschikbaar krijgen van labwaarden voor apothekers.

Onder het delen van labwaarden verstaan we het beschikbaar stellen van labwaarden, zodat deze met toestemming van de patiënt, kunnen worden opgevraagd en gebruikt door de apotheker in het medicatieproces. Dit voorkomt onder andere onnodige ziekenhuisopnames.

Dit project richt zich op het – met toestemming van de patiënt - uitwisselen van labwaarden tussen laboratoria en apothekers. Labwaarden zijn voor apothekers belangrijk voor een optimale medicatiebewaking. Dat verhoogt de veiligheid voor de patiënt.
In uitvoering
Programma

PIEZO

Nederlandse burgers reizen vrij door Europa. Om goede zorg te kunnen leveren in het buitenland, is het belangrijk dat de Europese zorgverlener beschikking heeft over noodzakelijke en recente zorginformatie. Het programma PIEZO gaat mogelijk maken dat de patiëntsamenvatting van Nederlandse burgers beschikbaar komt. Mits de burger daar uitdrukkelijke toestemming voor heeft gegeven.
VZVZ is betrokken bij het programma om de uitwisseling via de LSP-infrastructuur mogelijk te maken. Tevens zet VZVZ Mitz in voor de registratie van toestemmingskeuze voor Europese gegevensuitwisseling.
PIEZO PS-A is een Nederlands programma dat via Europese subsidieregelingen onderdeel is van de Europese MyHealth@EU-samenwerking.
Afgerond
Programma

Programma Janus

Het beschikbaar stellen en opvragen van medische gegevens is aan strikte regels gebonden om de veiligheid en privacy goed te beschermen. De wijze waarop deze regels worden geïnterpreteerd en geïmplementeerd zijn niet uniform. In de zorgsector richten zorgorganisaties de autorisaties voor toegang tot de medische gegevens van patiënten verschillend in. Dit maakt het uitwisselen van medische gegevens via uitwisselsystemen niet eenvoudig, en soms zelfs onmogelijk. Het Informatieberaad (IB) van 30 november 2020 (besluit B27-04) heeft daarom aan VZVZ de opdracht verstrekt om landelijke autorisatieafspraken op te stellen, op basis waarvan zorgaanbieders en zorgverleners met vertrouwen veilig informatie kunnen beschikbaar stellen en uitwisselen. VZVZ heeft hiervoor het programma Janus ingericht. Vanuit het IB zijn 3 bestuurders als gedelegeerd opdrachtgever afgevaardigd in de stuurgroep van het programma. Vanuit ZN zijn middelen beschikbaar gesteld voor de eerste fase van de uitvoering.
Afgerond
Project

Vereenvoudigd gebruik UZI-pas

Zorgverleners die met het Landelijk Schakelpunt (LSP) werken, moeten eerst inloggen met een UZI-pas voor de identificatie en authenticatie van zichzelf en hun systeem (XIS). Alleen dan kunnen zij gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Maar binnen sommige zorgprocessen is gebleken dat het opvragen van medische gegevens met behulp van de UZI-pas belemmerend werkt: het kost extra tijd en het is kostbaar, omdat elke zorgverlener die patiëntgegevens wil raadplegen via het LSP, een UZI-pas moet aanschaffen. Daarnaast worden in de zorg steeds vaker mobiele apparaten ('handhelds') ingezet, die niet kunnen werken met een UZI-pas. Om de werkprocessen beter te ondersteunen en om potentiële beveiligingsrisico's te voorkomen, heeft VZVZ het vereenvoudigd gebruik van de UZI-pas geïntroduceerd. Deze oplossing maakt het gebruik van de UZI-pas bij het werken met het LSP, een stuk eenvoudiger.
In uitvoering
Project

AORTA-on-FHIR

De standaard voor informatie-uitwisseling verschuift meer en meer richting HL7 FHIR. Vooralsnog voornamelijk waar het communicatie met de patiënt betreft, maar ook waar met apps gewerkt wordt. De behoefte aan HL7 FHIR voor uitwisseling tussen zorgaanbieders komt snel dichterbij. Nu al geven innovatieprogramma’s en ook leveranciers van zorginformatiesystemen (XIS-leveranciers) duidelijk aan dat zij liever nieuwe ontwikkelingen op basis van HL7 FHIR doen. Het is dus zaak dat het AORTA-afsprakenstelsel en daarbinnen het LSP zich aanpast en ook deze nieuwe HL7-standaard gaat ondersteunen.
Afgerond
Project

Faexit

Het gebruik van de fax in de zorg is achterhaald. Het programma Faexit is er op gericht om andere, veiliger en minder foutgevoelige gegevensuitwisseling in de zorg te bewerkstelligen.
In uitvoering
Programma

Met spoed beschikbaar 2.0

Het programma Met spoed beschikbaar 2.0 helpt zorgverleners in de acute zorg met digitale uitwisseling van gegevens. Door goede gegevensuitwisseling worden zorgverleners beter ondersteund in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt. De landelijke branche- en beroepsorganisaties van de betrokken aanbieders van spoedzorg, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz werken in het programma Met spoed beschikbaar samen om de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorgketen te realiseren.
In uitvoering
Programma

Medicatieoverdracht

n.t.b.
Complete en goede elektronische overdracht van medicatiegegevens is belangrijk. Zo kan menselijk leed door onnodige medicatiefouten en ziekenhuisopnamen worden voorkomen. Daarnaast vervangt digitale uitwisseling tijdrovende administratieve werkzaamheden. Dat geeft zorgverleners ruimte om te doen waar ze zo goed in zijn: patiënten de beste zorg verlenen.