Tijdlijn Landelijke Beeldbeschikbaarheid
Momenteel is het niet mogelijk één overzicht te krijgen van beelden die in het verleden zijn gemaakt van de patiënt. Dat gaat de Tijdlijn Landelijke Beeldbeschikbaarheid mogelijk maken. Binnenkort gaat een pilot met enkele ziekenhuizen van start om samen ervaringen op te bouwen met het gebruik van de historische tijdlijn met beelden en bijbehorende verslagen.
Wat is de tijdlijn?
De tijdlijn genereert een historisch overzicht van radiologische onderzoeken van een patiënt bij elke aangesloten zorgaanbieder, ongeacht plaats en tijd, als de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven. De tijdlijn is actueel, chronologisch, compleet en snel beschikbaar, voor betere ondersteuning van het zorgproces. Alleen bevoegde zorgverleners hebben toegang tot de tijdlijn, om sneller en met minder handelingen over beeldinformatie te beschikken binnen hun digitale werkomgeving.
De tijdlijn bespaart tijd en handelingen voor de radioloog, het secretariaat, medisch ondersteunend personeel en voor alle andere specialismes die gebruik maken van radiologische onderzoeken. Als zorgverlener hoeft u alleen aan te geven welke externe radiologische onderzoeken u nodig heeft. Via een geautomatiseerd proces worden deze vervolgens naar u opgestuurd. Elk radiologisch onderzoek bestaat altijd uit onderzoeksgegevens, beeld(en) en het verslag. Bij de zorginstellingen waar de onderzoeken worden opgevraagd, worden zorgverleners niet langer in hun werkproces benaderd om handmatig beelden op de zoeken en te versturen. Voor alle aangesloten zorgaanbieders vervalt daardoor veel administratie en logistiek radiologische onderzoeken uit te wisselen.
Voor de patiënt voorkomt de tijdlijn onnodige dubbeldiagnostiek en vertragingen in het behandelproces omdat eerder gemaakte radiologische onderzoeken sneller beschikbaar zijn. Hiervoor is op basis van de geldende wetgeving wel uitdrukkelijke toestemming nodig van de patiënt. De Tijdlijn voorziet in de mogelijkheid deze toestemming op eenduidige manier vast te leggen.