17 september 2024

Een alternatief voor de UZI-Pas, wie wil dit nu niet?

Binnenkort komt ZORG-ID met een additionele mobiele functionaliteit voor onder andere de farmaciesector waardoor apothekersassistenten geen UZI-pas meer nodig hebben. “Liever vandaag dan morgen,” geven Bart Kremers, Tico Hartman en Nina Heijtveldt aan. Ze zijn alle drie apothekers bij zeer verschillende apotheken. Met productverantwoordelijke ZORG-ID Frank Voogel en productmanager infrastructuur Marcel Settels van VZVZ gaan ze in gesprek om te kijken wat ZORG-ID Mobiel betekent voor de werkprocessen in de apotheek.

Binnenkort komt ZORG-ID met een additionele mobiele functionaliteit voor onder andere de farmaciesector waardoor apothekersassistenten geen UZI-pas meer nodig hebben. “Liever vandaag dan morgen,” geven Bart Kremers, Tico Hartman en Nina Heijtveldt aan. Ze zijn alle drie apothekers bij zeer verschillende apotheken. Met productverantwoordelijke ZORG-ID Frank Voogel en productmanager infrastructuur Marcel Settels van VZVZ gaan ze in gesprek om te kijken wat ZORG-ID Mobiel betekent voor de werkprocessen in de apotheek.

Authenticatie (hoe bewijs je wie je bent) met mobiele telefoon

ZORG-ID is een authenticatieplatform in de zorg, legt Frank Voogel uit; ”Als zorgverlener moet je aan kunnen tonen dat je bent wie je zegt te zijn. Dit wordt authenticatie genoemd. Zonder authenticatie mag je geen medische gegevens van de patiënt opvragen. Authenticatie kan je doen via een platform als ZORG-ID dat  integreert met de zorgapplicatie. Om in te loggen wordt een UZI-pas gebruikt. Op verzoek van haar leden, de zorgkoepels, heeft VZVZ een mobiele functionaliteit (ZORG-ID Mobiel) ontwikkeld die de medewerkers’ UZI-pas kan vervangen. Zorg-ID is een alternatief voor de UZI-pas totdat er aangesloten kan worden op het toekomstige inlogstelsel Dezi*. De leveranciers van de apotheekinformatiesystemen (AIS) zijn ZORG-ID Mobiel  aan het inbouwen. Met de mobiele telefoon kan dan door de apotheekmedewerker worden ingelogd in het systeem. De keuze om de UZI-pas of ZORG-ID Mobiel voor authenticatie in te zetten ligt bij de apotheker. “ 

Inzet mobiel op de werkvloer

“Hoe kijken jullie tegen het inzetten van een mobiel in het zorgproces aan?” vraagt Marcel Settels aan de drie apothekers. “In onze apotheek gebruikt ons team nu ook een mobiel voor een aantal zaken. Wij gebruiken het apotheekinformatiesysteem van Sanday. Dit systeem biedt de mogelijkheden om documenten, zoals artsenverklaringen, herhaalrecepten en brievenbusverklaringen, met de mobiel te scannen. De overstap om ook voor authenticatie een mobiel te gebruiken is dan ook zeer klein,” geeft Bart Kremers aan. Ook in de praktijk van Tico Hartman gebruiken ze al een mobiel in het werkproces. Bij Nina Heijtveldt wordt geen Sanday ingezet maar het AIS van CGM. Dit apotheekinformatiesysteem heeft deze mobiele functionaliteit (nog) niet.

Mobiel is van alle generaties

“Oudere collega’s werken bij ons net zo makkelijk met een mobiel als de jongere generatie. Ze gebruiken hun eigen mobiel. Tijdens de implementatie van de mobiel in het werkproces hebben we geen afspraken hoeven maken. Het verliep probleemloos. De mobiel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen privé gebruikt. Verder eigenlijk niet,” geeft Tico Hartman aan. Bij Nina Heijtveldt wordt nog niet met de mobiel gewerkt maar ze ziet geen echte bezwaren. “Het is dat ons systeem er nog niet gereed voor is.“ Op de vraag of ze een mobiel in hygiënisch opzicht bezwaarlijk vindt, antwoordt ze; “Een pasje kan even onhygiënisch zijn.”

Minder inloggen

ZORG-ID mobiel biedt in de nieuwe versie ook de mogelijkheid om het wisselen tussen twee workstations te vereenvoudigen. Het AIS kan een seintje krijgen als de medewerker bij een ander station verder wil werken en dus zo de geselecteerde patiënt kan meenemen naar het nieuwe station. Nina Heijtveldt en Tico Hartman zien deze mogelijkheid voor hun apotheek wel zitten. Bij Bart Kremers in de apotheek is het voordeel beperkt; “Bij ons heb je een vaste werkplek en loop je dus nauwelijks door de apotheek heen.” 

Tijdbesparend

ZORG-ID Mobiel biedt de mogelijkheid om via de WID-Scan (app op de telefoon) het ID-bewijs van de patiënt te scannen en daarmee gegevens op te halen op het werkplekstation. Dit is vooral bedoeld voor het inschrijven van nieuwe patiënten. “In de apotheek zien we niet zo vaak nieuwe patiënten,” geven de drie apothekers aan. “De meeste patiënten komen toch met een recept. Maar voor als het wel een keer gebeurt, is het natuurlijk wel makkelijk en vooral tijdbesparend. “

Toekomst van beschikbaarheid gegevens

“Waar denken jullie dat de systemen naartoe gaan?” vraagt Marcel Settels aan de apothekers. “Het wordt allemaal digitaler en moderner. Het zou mooi zijn als we veel meer informatie van de patiënt te zien krijgen. Denk aan labwaarden, indicaties en de medicatie van intramurale patiënten. Dat geeft toch een veel completer beeld,” geven de apothekers aan. “Liever vandaag dan morgen.”

Dezi

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelt samen met het CIBG, én het zorgveld een nieuw inlogstelsel: Dezi. Dezi staat voor dé zorgidentiteit. Het Dezi-register wordt onderdeel van het nieuwe inlogstelsel voor de zorg en zal op termijn het UZI-register vervangen. Met het Dezi-register is de gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders beter te regelen. Er komt keuzevrijheid voor een inlogmiddel dat voldoet aan het vereiste betrouwbaarheidsniveau ‘eIDAS hoog’, dat goed past in het zorgproces en bij de persoonlijke voorkeuren. Dat inlogmiddel kan bijvoorbeeld een fysieke pas zijn, een app op een mobiele telefoon of een fysiek token. 

Onafhankelijk van het inlogmiddel dat gekozen wordt, levert Dezi een uniforme, eenduidige zorgidentiteit, die gebruikt kan worden om toegang tot medische cliëntgegevens te verkrijgen. Voordat Dezi grootschalig in werking kan treden, is wijziging van wetgeving nodig, die onder meer de basis legt voor zorgspecifieke inlogmiddelen die voldoen aan het vereiste betrouwbaarheidsniveau 'eIDAS hoog'. Naar verwachting treedt die nieuwe wet medio 2025 in werking en wordt Dezi beschikbaar voor iedere zorgverlener. 

 

ZORG-ID

ZORG-ID ondersteunt het gebruik van de UZI-passen en tegelijkertijd de overgang naar Dezi en de daarbij toe te passen authenticatiemiddelen. De verwachting is dat ZORG-ID de Dezi middelen naar de huidige softwareleveranciers gaat integreren.
ZORG-ID ontwikkelt verder om in de toekomst te voldoen aan de hoge eIDAS-vereisten, zodat integratie met en gebruik van andere authenticatiemiddelen mogelijk blijft. 

Het platform ondersteunt op dit moment ‘UZI-passen’, tokens en een wallet, die veilig en eenvoudig te gebruiken zijn binnen de zorgapplicaties. ZORG-ID is bij het merendeel van de zorgapplicaties die landelijke gegevensuitwisseling via het AORTA afsprakenstelsel ondersteunen in gebruik. 

Zorgaanbieders krijgen via ZORG-ID een vrije keuze van authenticatiemiddelen met een groeipad naar een toekomst met Dezi.
 

 

Wilt u meer informatie over de inzet van authenticatie middelen in de praktijk van de apotheek? Klik hier voor meer informatie of neem contact op met het sectorteam farmacie van VZVZ; farmacie@vzvz.nl