Nog een stukje betere zorg
Roland van de Rijt is apotheker van de Regioapotheek IJsselland in Capelle aan den IJssel. Dit is een dienst- en poliklinische apotheek gevestigd in het IJsselland Ziekenhuis. In de praktijk loopt Roland tegen een aantal zaken aan rond het delen van medische gegevens waarvan hij hoopt dat ze op korte termijn worden aangepakt. In gesprek met Monique Bomers, sectorlead farmacie bij VZVZ, laat hij zijn licht schijnen op deze verbeterpunten. “Allereerst blijft het natuurlijk jammer dat we niet de labwaarden via het LSP kunnen krijgen. Nu moet ik dit soort zaken handmatig overnemen. Het zou ons als apothekers helpen wanneer we ook deze gegevens van de patiënt inzichtelijk krijgen. Dit geeft een veel beter beeld. Natuurlijk moet de patiënt dan wel toestemming hebben gegeven. En dat is dan meteen een ander verbeterpunt.”
Toestemmingen
Voor het delen van medische gegevens is over het algemeen toestemming van de patiënt nodig. “Een deel van onze patiënten heeft geen toestemming gegeven. Deze patiënten snappen het systeem niet, en dat is zeer te begrijpen. Als voorbeeld het ontslaggesprek bij vertrek uit het ziekenhuis. Daarbij moet er weer apart toestemming gegeven worden voor het sturen van de medicatiegegevens naar de eigen of een andere apotheek. Door de ziekenhuisapotheek moet weer apart toestemming voor het delen van de gegevens worden gevraagd. Dus wij vragen het als apotheek en onze ziekenhuisapotheek vraagt het opnieuw. Dat is niet te begrijpen toch?”
Online-toestemmingsvoorziening
Monique Bomers legt uit dat met de aankomende gemeenschappelijke toestemmingsvoorziening Mitz dit probleem verleden tijd is. “De patiënt kan dan in één systeem zijn toestemmingskeuze voor al zijn zorgaanbieders in iedere zorgsector vastleggen. En de toestemmingskeuze is dan direct actief. De toestemmingsvoorziening is er al: mijnmitz.nl. Alleen leveranciers van de zorgapplicaties moeten er nog op worden aangesloten. Dit zal het komend jaar voor de apotheekinformatiesystemen in ieder geval gaan gebeuren.”
Kenmerken
“Ook zou het fijn zijn als we bij het versturen van recepten via het LSP kenmerken kunnen aangeven zoals medicatie bij ontslag. En dat we stoprecepten en doseringswijzigingen mee kunnen sturen. Dat maakt zaken veel inzichtelijker.” vervolgt Roland zijn verhaal. “En ik mis natuurlijk het complete beeld. Wat zijn nu de werkelijke medicatiegegevens van een patiënt? Dat moet ik toch nog altijd even navragen bij de patiënt om het zeker te weten.”
Actueel medicatieoverzicht
Monique Bomers geeft aan dat dit door het programma Medicatieoverdracht wordt opgepakt. “Straks is het actueel medicatieoverzicht beschikbaar. Alle wijzigingen in de medicatie van de patiënt komen in de toekomst in beeld. Via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kunnen patiënten ook het gebruik van medicatie doorgeven. Het programma zit nu in de zogeheten kickstart-fase en zal in de toekomst worden uitgerold. Nog even geduld dus.”
Goede patiëntenzorg
Roland van de Rijt vindt het fijn om te horen dat er nieuwe ontwikkelingen aankomen. “Ik wil nog even aanvullen dat ik echt blij ben, dat ik medicatiegegevens kan uitwisselen via een systeem als het LSP. Ik zal wel met ongeduld wachten op de toekomstige veranderingen. Ik wil gewoon goede patiëntenzorg leveren, en het liefst zo snel mogelijk. En medische gegevensuitwisseling draagt hier zeker aan bij.”