25 augustus 2024

Patiëntenveiligheid door AI omhoog

‘Think big, start small, go fast.’ Dat is het advies dat Eric Hiddink over Artificial Intelligence (AI) aan de zorgsector geeft. “Er staat veel op dit gebied te gebeuren,” geeft hij in gesprek met Monique Bomers aan. “Alleen kan je niet alles tegelijk oppakken want er zijn randvoorwaarden die eerst goed geregeld moeten worden. Maar zorg wel dat je de snelheid erin houdt. Anders loop je als zorgverlener achter.”

Door data meer inzicht

Eric Hiddink heeft in zijn werk maar liefst 3 petten op; hij is innovatiemanager bij Health Base, apotheker-onderzoeker bij het National eHealth Living Lab (NeLL) en programmanager van de innovatieomgeving Gezonde zorg, Gezonde regio (www.gzgr.nl). In al die rollen heeft hij te maken met AI maar vooral in zijn functie van programmanager is het direct merkbaar in de zorgpraktijk. Dit initiatief richt zich op verbeteren van zorg door beter gebruik van beschikbare data en de inzet van klinische beslisondersteuning, het geeft meer inzicht in wie welke zorg wanneer en waar nodig heeft. “Artificial Intelligence werkt alleen goed met bruikbare data. Deze nieuwe techniek moet zich nog wel bewijzen met routine zorgdata, “geeft Eric Hiddink aan. “Om gebruik goed te organiseren, moeten we zorgen dat de data in de bronnen goed op orde zijn en de governance voor het delen en gebruik van data goed geregeld is. Anders gaat het niet goed komen.”

Rolverandering

Monique Bomers is sectorlead farmacie bij VZVZ. In gesprek met Eric Hiddink stelt ze de vraag of hij verwacht dat de rol van de apotheek door AI gaat veranderen. “Niet door AI alleen” geeft Eric Hiddink aan. “Ik verwacht wel dat de eerstelijnszorg veel dichter tegen elkaar aan komt qua zorgverlening. Denk bijvoorbeeld aan het proces rond medicatiebewaking. Daar zal de apotheek een nog stevigere positie krijgen. De inzet van klinische beslisondersteuning (op regels gebaseerd en AI) wordt veel effectiever door de inzet van data die nu wel bij de (huis)arts beschikbaar is maar nog niet bij de apotheek. De patiëntveiligheid gaat omhoog doordat bijvoorbeeld de relevante indicaties en labwaarden beschikbaar zijn. Maar dat lukt alleen als je daar eerst goed afspraken over maakt met alle betrokkenen.”

Kwaliteit van zorg omhoog

“Ook via de patiënt komt meer data beschikbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het feit dat de patiënt thuismetingen voor zijn ziekten doet. Bij Gezonde zorg, Gezonde regio laten we al enige jaren patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatzieken thuis de bloeddruk, het gewicht en activiteit meten. Ondertussen is duidelijk geworden dat de bloeddruk bij deze patiënten significant omlaaggaat terwijl de werkdruk bij huisarts en POH sterk wordt verminderd. Deze thuismeetdata zijn nu alleen beschikbaar voor de arts. Deze data moeten ook naar de apotheek. Het is heel raar dat de apotheker geacht wordt de farmacotherapie te optimaliseren maar tegelijkertijd amper inzicht krijgt in de effecten van deze therapie. Door betere verbinding en goede data kunnen arts en apotheker veel eerder ingrijpen als de uitkomsten bij de patiënt niet goed zijn. Tegelijkertijd kan AI efficiënter worden ingezet door het meenemen van deze nieuwe databron, waardoor de kwaliteit van zorg uiteindelijk omhooggaat en de beschikbaarheid van zorg beter geborgd is. En daar doen we het voor.”

Eric Hiddink