Actueel

13 juni 2023

CIS van Zorg Service Groep klaar voor uitwisseling met PGO

Ruim dertig GGZ-instellingen kunnen nu gegevens uitwisselen via LSP+
CIS, het Cliënten Informatie Systeem voor de geestelijke gezondheidszorg van Zorg Service Groep, is klaar om de basisgegevens GGZ op een veilige manier uit te wisselen met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). CIS wordt door meer dan dertig GGZ-instellingen gebruikt. De uitwisseling komt tot stand via LSP+. Dit is de dienst voor zorgaanbieders die het Landelijk Schakelpunt (LSP) koppelt met MedMij, de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en zorgaanbieders.

Meer regie op gezondheid

Om vanuit een elektronisch patiëntendossier, zoals CIS, gegevens uit te kunnen wisselen met een PGO, is het belangrijk dat deze systemen dezelfde taal spreken. Daarom worden gestandaardiseerde gegevens gebruikt. Voor de GGZ is dit vastgelegd in de basisgegevens GGZ (BgGGZ). Een cliënt kiest zelf een PGO met MedMij-label. Door middel van DigiD geeft de cliënt de zorgaanbieder toestemming om de gegevens te delen met de betreffende PGO. Via een beveiligde MedMij-verbinding, zoals LSP+, worden de gegevens gedeeld met de PGO. Een cliënt beschikt hiermee over de eigen gegevens, wat meer regie op de eigen gezondheid geeft. Daarnaast voldoen zorgaanbieders op deze manier aan wet- en regelgeving voor het digitaal beschikbaar stellen van cliëntgegevens.

Eerder leverde Zorg Service Groep zelf de MedMij-verbinding tussen CIS en een PGO met MedMij-label. Een logische keuze op dat moment. Derk Mulder, directeur Zorg Service Groep zegt hierover:

“We maakten destijds deze strategische beslissing om onze klanten volledige controle, flexibiliteit en maatwerk te bieden. We geloofden sterk in het idee dat een op maat gemaakte oplossing onze klanten zou helpen om hun gezondheidsgegevens op een efficiëntere manier te beheren. Daarnaast wilden we voorkomen dat onze klanten afhankelijk werden van externe partijen waar we geen controle over hadden.”

In de loop van de tijd bleek dat de verwachtingen niet uitkwamen. Zo had onder andere de subsidieregeling VIPP GGZ, die het gebruik van PGO’s stimuleerde, onvoldoende effect. Zorg Service Groep paste de strategie daarop aan.

“We hebben besloten om over te gaan op LSP+ na zorgvuldige evaluatie van onze strategie en de veranderende omstandigheden in de zorgsector. We kwamen tot de conclusie dat de voordelen van het aansluiten bij LSP+, zoals een groter netwerk en betere interoperabiliteit, opwogen tegen onze initiële redenen voor het ontwikkelen van onze eigen oplossing,” licht Mulder toe.

Veiligheid staat voorop

Het aantal PGO-gebruikers groeit gestaag. De uitwisseling van medische gegevens ligt heel gevoelig. Zeker in de GGZ. Zorgaanbieders en PGO-gebruikers moeten erop kunnen vertrouwen dat de gegevensuitwisseling veilig is. Organisaties die het MedMij-label hebben, voldoen aan hoge veiligheidseisen. Dit geldt ook voor Zorg Service Groep.

"We zijn ervan overtuigd dat de toekomst van de gezondheidszorg ligt in gepersonaliseerde zorg en digitale gezondheidsoplossingen. Dat informatie steeds meer conform standaarden uitgewisseld gaat worden is evident. Door aan te sluiten bij MedMij kunnen we onze klanten beter ondersteunen in hun digitale transformatie en hen de mogelijkheid bieden om hun gezondheidsgegevens efficiënter te beheren en uit te wisselen. Dit zal bijdragen aan verbeterde gezondheidsresultaten en een betere klantervaring. Daarbij zullen we ons blijven inzetten om de beste service en ondersteuning te bieden aan onze klanten gedurende dit proces,” besluit Mulder.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van LSP+ in de GGZ? Neem dan contact op met Zweder Bergman.

Derk Mulder ontvangt een taart uit handen van sectorlead Zweder Bergman
Derk Mulder (Zorg Service Groep) ontvangt een LSP+taart uit handen van sectorlead Zweder Bergman (VZVZ)

Gerelateerde artikelen

LSP+

LSP+ is de dienst voor zorgaanbieders die het Landelijk Schakelpunt (LSP) koppelt met MedMij. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil, kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). De patiënt vraagt via zijn PGO gegevens op. Deze vraag wordt door LSP+ aan het zorginformatiesysteem van de zorgaanbieder, die op het LSP is aangesloten, gesteld.

Ontdek meer