Actueel

30 september 2022

Eerste ziekenhuizen en klinieken wisselen succesvol gegevens uit met PGO

Deze week bereikte VZVZ in samenwerking met een aantal ziekenhuizen en Epic een nieuwe mijlpaal. In de praktijk werden voor deze ziekenhuizen succesvol de gegevensdiensten BgZ en PDF-a vanuit LSP+ ontsloten naar PGO’s met het MedMij-label. Hierdoor is het mogelijk voor medisch-specialistische instellingen om met gebruik van het Landelijk Schakelpunt (LSP) aan de eisen van module 1 en 2 uit de VIPP 5-regeling te voldoen.

“Nadat we eerder al tientallen klinieken hebben aangesloten, sluiten we dit jaar ook tien ziekenhuizen aan die via LSP+ medische gegevens ontsluiten naar de PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving) van patiënten. VIPP 5 schrijft PGO’s met een MedMij-label voor, zodat aan de benodigde veiligheidseisen voor gegevensuitwisseling wordt voldaan”, legt Reinier Balt, projectleider bij VZVZ, uit. De EPD-systemen van de ziekenhuizen en klinieken die van LSP+ gebruikmaken, worden geleverd door Timeff, Diasoft, CNS Connect en Epic. Binnenkort volgt ook IT Maxima.

Meer regie voor patiënten St. Antonius Ziekenhuis

Van de vijf ziekenhuizen die inmiddels in productie zijn, beet het St. Antonius Ziekenhuis deze week het spits af en wisselde als eerste succesvol de BgZ en PDF-a uit.

Twan Klijn, programmamanager VIPP 5 bij het St. Antonius Ziekenhuis, geeft aan wat dit voor de patiënten betekent:

“Het is een belangrijke volgende stap die voor onze patiënten zal bijdragen aan meer regie over de eigen gezondheidssituatie, inzicht in de gezondheidsinformatie en betrokkenheid bij de zorgbehandeling.”

Verdere ondersteuning VIPP 5

“Met LSP+ hebben we de benodigde ondersteuning voor module 1 en 2 bijna volledig gerealiseerd. We zijn druk bezig om ook ondersteuning te bieden voor module 3 waarbij de BgZ onderling tussen instellingen uitgewisseld kan worden via het LSP”, aldus Reinier.

VZVZ biedt met het LSP ondersteuning aan OPEN, VIPP5, VIPP-GGZ en VG-VIPP. Er worden zo’n 10.000 berichten per maand verzonden via LSP+ en er zijn circa 1.500 zorgaanbieders via LSP+ aangesloten op MedMij. VZVZ werkt hierbij samen met 16 leveranciers van bronsystemen.

Arts met patiënt in gesprek over PGO

Gerelateerde artikelen

LSP+

LSP+ is de dienst voor zorgaanbieders die het Landelijk Schakelpunt (LSP) koppelt met MedMij. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil, kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). De patiënt vraagt via zijn PGO gegevens op. Deze vraag wordt door LSP+ aan het zorginformatiesysteem van de zorgaanbieder, die op het LSP is aangesloten, gesteld.

Ontdek meer

AORTA-LSP

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is onderdeel van de zorginfrastructuur die in het afsprakenstelsel AORTA wordt beschreven. Via het LSP kunnen medische gegevens zoals waarneem- en medicatiegegevens tussen zorgaanbieders gedeeld worden.

Ontdek meer

MedMij

MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en patiënten. De gegevensuitwisseling vindt plaats via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Met een PGO (bijvoorbeeld een app of online dienst) kunnen patiënten hun gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo krijgen patiënten meer regie over en grip op hun gezondheid(sgegevens) en krijgen zorgverleners een completer beeld, waardoor zij samen tot de best passende zorg kunnen komen.

Ontdek meer