Actueel

22 juli 2024

Project Route 66a stopt

Route 66a (digitaal delen van labwaarden met apotheken) stopt. Reden is dat de kosten en baten niet voldoen aan de verwachtingen.

Doel van het project was het - met toestemming van de patiënt - uitwisselen van labwaarden tussen laboratoria en apothekers. Route 66a liep vooruit op de realisatie van het programma Medicatieoverdracht (MO), waarin uitwisselen van labwaarden onderdeel is.

Beoogd doel

Peter Gouw, projectleider namens VZVZ, is teleurgesteld. “De afgelopen maanden hebben betrokken partijen onderzocht wat nodig is om het beoogde doel te bereiken. Dan is het jammer dat de uitkomsten van dit onderzoek niet overeenstemmen met de verwachtingen.”

Deze uitkomsten zijn verzameld in de selectiefase. In deze fase zijn mogelijke oplossingen en de daarbij horende kosten duidelijk geworden. Net als de verwachtingen van belanghebbenden over het project en de noodzakelijke randvoorwaarden. Uiteindelijk bleken de mogelijke baten van het project binnen de resterende tijd niet op te wegen tegen de kosten. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Peter Gouw.

Gerelateerde initiatieven

Gestopt
Project

Project Route 66A: Delen labwaarden met apotheken

n.t.b.
VZVZ is op verzoek van de bij VZVZ aangesloten leden en Zorgverzekeraars Nederland gestart met project Route 66a. Route 66a dankt zijn naam aan artikel 66a uit de Geneesmiddelenwet. Dit artikel is de grondslag voor het beschikbaar krijgen van labwaarden voor apothekers.

Onder het delen van labwaarden verstaan we het beschikbaar stellen van labwaarden, zodat deze met toestemming van de patiënt, kunnen worden opgevraagd en gebruikt door de apotheker in het medicatieproces. Dit voorkomt onder andere onnodige ziekenhuisopnames.

Dit project richt zich op het – met toestemming van de patiënt - uitwisselen van labwaarden tussen laboratoria en apothekers. Labwaarden zijn voor apothekers belangrijk voor een optimale medicatiebewaking. Dat verhoogt de veiligheid voor de patiënt.