Veelgestelde vragen

Alternatieven UZI-medewerkerspas

Wat betekent het verlopen van de UZI-medewerkerspas voor mij?

De vergoeding voor de UZI-medewerkerspas voor (apotheekhoudend) huisartsen, huisartsenposten en apotheken en de UZI-zorgverlenerspas voor apothekersassistenten stopt vanaf 1 april 2025. Dit betekent dat apothekers en huisartsen per 1 april zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van verlenging of aanschaf van een nieuwe UZI-medewerkerspas of een alternatief zoals ZORG-ID Mobiel of de ZORG-ID Smartcard. De ZORG-ID Smartcard is momenteel nog in ontwikkeling. De vergoeding voor andere UZI-middelen, zoals de UZI-zorgverlenerspas en het UZI-servercertificaat, blijft ongewijzigd.

Welke opties zijn er voor mij?

Wanneer uw UZI-medewerkerspas verloopt heeft u drie alternatieven:

  • Een nieuwe UZI-medewerkerspas bestellen (zonder vergoeding).
  • Een ZORG-ID Smartcard bestellen en aanmaken.
  • ZORG-ID Mobiel in gebruik nemen.
Wanneer zijn de alternatieven gereed?

Op dit moment is de ZORG-ID Smartcard in ontwikkeling. Wilt u een melding krijgen van alle belangrijke updates in dit proces, schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief.

ZORG-ID Mobiel is al beschikbaar, maar nog niet door iedere softwareleverancier geïmplementeerd. Neem contact op met uw softwareleverancier voor wat de mogelijkheden voor u zijn.

Kun je meerdere middelen naast elkaar gebruiken?

Ja dat kan. Het is echter op dit moment nog niet mogelijk om zowel ZORG-ID Smartcard én ZORG-ID Mobiel geactiveerd te hebben voor één medewerker. Als medewerker moet je dus kiezen tussen ZORG-ID Mobiel en ZORG-ID Smartcard. De mogelijkheid om beiden te gebruiken volgt later. 

Is de ZORG-ID Smartcard klaar voordat de vergoeding voor de UZI-pas verloopt?

Op dit moment is de ZORG-ID Smartcard in ontwikkeling. Het gaat ons niet lukken om deze op 1 april gereed te hebben. Wij doen, samen met de softwareleveranciers, onze uiterste best om dit zo spoedig mogelijk te realiseren. Tot dit tijd zult u nog een UZI-pas moeten aanvragen op eigen kosten.

U kunt tot 70 dagen voordat uw UZI-pas verloopt al een nieuwe aanvragen. 

Wilt u een melding krijgen van alle belangrijke updates over de ZORG-ID Smartcard, schrijf u hier in voor de nieuwsbrief. 

Is er een alternatief voor de UZI-pas waarvoor geen kaartlezer nodig is?

Ja, daarvoor kunt u gebruik maken van ZORG-ID Mobiel. U gebruikt dan uw smartphone als authenticatiemiddel. Meer informatie vindt u hier. U kunt hier vinden of uw applicatie met ZORG-ID Mobiel kan werken. In de kolom ‘Middel’ moet dan ‘Mobiel’ staan. 

Bij twijfel raadpleegt u uw softwareleverancier.

Over de ZORG-ID Smartcard

Kan ik de ZORG-ID Smartcard gebruiken voor alles waar ik de UZI-pas op dit moment voor gebruik?

Ja, voor zover wij kunnen inschatten kan de ZORG-ID Smartcard hetzelfde als de UZI-medewerkerspas. Mogelijk hebben wij niet al uw toepassingen in beeld. Neem bij twijfel contact op met uw softwareleverancier. 

Hoe kan ik de ZORG-ID Smartcard betalen?

U kunt de ZORG-ID Smartcard in de webshop betalen met iDeal.

Wat kost de ZORG-ID Smartcard?

De kosten zijn nog niet definitief maar de verwachting is dat een ZORG-ID Smartcard rond de 75 euro zal kosten voor 3 jaar.

Kan ik een geblokkeerde ZORG-ID Smartcard weer deblokkeren indien deze teruggevonden wordt?

Ja, de beheerder van de ZORG-ID Smartcards kan dit voor u doen.

Hoe moet ik een ZORG-ID Smartcard blokkeren bij verlies?

Neem contact op met de beheerder van de ZORG-ID Smartcards binnen uw zorgaanbieder. Hij/zij kan in het ZORG-ID Portaal de ZORG-ID Smartcard blokkeren. De ZORG-ID Smartcard werkt dan bij geen enkele zorgaanbieder meer totdat hij weer gedeblokkeerd wordt.

Wordt de pukcode van de ZORG-ID Smartcard centraal opgeslagen voor het geval het nodig is?

De pukcode wordt alleen afgegeven aan de zorgmedewerker en is strikt persoonlijk. Deze mag dan ook niet door iemand anders, of door een applicatie, worden bewaard.

Is gastgebruik mogelijk met een ZORG-ID Smartcard?

Ja, gastgebruik met de ZORG-ID Smartcard werkt precies hetzelfde als met een UZI-medewerkerspas.

Blijven de mandaten van de medewerker geldig als hij/zij met een ZORG-ID Smartcard gaat werken?

Ja, de mandaten worden ingericht in uw zorgapplicatie en blijven gewoon geldig als u overstapt op de ZORG-ID Smartcard.

Hoe lang gaat de ZORG-ID Smartcard mee?

Deze heeft een geldigheid van 3 jaar.

Aanmaken ZORG-ID Smartcard

Kan ik een kopie van de UZI-pas opslaan, zodat ik die opnieuw kan gebruiken om een nieuwe ZORG-ID Smartcard te maken bij verlies of beschadiging?

Het is mogelijk om, in geval van verlies of beschadiging, een nieuwe ZORG-ID Smartcard aan te maken. Dit kan de beheerder doen via het ZORG-ID Portaal. De beheerder moet dan eerst de oude ZORG-ID Smartcard intrekken, en vervolgens een nieuwe ZORG-ID Smartcard aanmaken. Dit kan ook als de medewerker zijn of haar puk- en/of pincode kwijt is.

Kan ik een ZORG-ID Smartcard aanmaken nadat ik van werkgever ben gewisseld?

U kunt de ZORG-ID Smartcard aanmaken bij de zorgaanbieder waar u nu werkt, mits uw oude werkgever ook geregistreerd is voor de ZORG-ID Smartcard. 

Uw huidige werkgever kan dan via het ZORG-ID portaal uw ZORG-ID Smartcard aan de eigen organisatie koppelen om uw ZORG-ID Smartcard te beheren.

Waar kan ik de ZORG-ID Smartcard bestellen?

U kunt de ZORG-ID Smartcard bestellen via een link op de VZVZ-website. Deze link volgt later.

Mijn UZI-pas is verlopen of kwijt. Hoe kan ik dan toch de ZORG-ID Smartcard aanmaken?

Dat kan helaas niet. U kunt (nu nog) alleen een ZORG-ID Smartcard aanmaken met een geldige UZI-pas

Ik ben niet bekend met ZORG-ID. Kan ik dan toch de ZORG-ID Smartcard aanmaken?

Ja dat kan. Ook applicaties die niet met ZORG-ID werken, kunnen straks in principe met de ZORG-ID Smartcard overweg.

Bespreek met uw softwareleverancier wat hun plannen hiervoor zijn.

Is mijn kaartlezer geschikt om de ZORG-ID Smartcard te beschrijven?

Ja, de ZORG-ID software zorgt ervoor dat de kaartlezers (Omnikey cardreaders) die in de zorg in gebruik zijn de ZORG-ID Smartcard kunnen beschrijven.

Wat is de levertijd van de ZORG-ID Smartcard?

Een paar werkdagen.

Kan een apothekersassistent ook een zorgverlenerspas aanvragen?

Het UZI-register/CIBG zegt hierover het volgende:

Het is helaas voor een apothekersassistent sinds eind 2020 niet meer mogelijk om zich als abonnee in het UZI-register te registreren. Onderstaande tekst is toen met de koepels gedeeld.  

Sinds 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS) toegestaan dat apothekersassistenten, in strijd met geldende wet- en regelgeving, zich mochten registreren als abonnee in het UZI-register. Volgens wet- en regelgeving mogen alleen zorgaanbieders (instellingen of solistisch werkende zorgverleners) zich inschrijven als abonnee. Een apothekersassistent werkt altijd onder verantwoordelijkheid van een apotheker en voldoet daarmee niet aan deze wettelijke eis. Er is door de minister besloten om de inschrijving van apothekersassistenten als abonnee zorgverlener niet langer te gedogen.

https://www.uziregister.nl/uzi-pas/vraag-een-uzi-pas-aan/kies-de-juiste-uzi-pas

Hoe maak ik mijn organisatie gereed voor de ZORG-ID Smartcard?

Om met de ZORG-ID Smartcard te gaan werken moet u uw organisatie eenmalig registreren en valideren met uw UZI-pas. Registreren kan via het digitale aanvraagformulier (volgt later), waarna u door de vervolgstappen wordt geleid.

Zodra uw organisatie is geregistreerd, kunnen medewerkers zelf hun eigen ZORG-ID Smartcard aanmaken.

Overleg voordat u hieraan begint met uw softwareleverancier of uw applicatie al geschikt is voor de ZORG-ID Smartcard.

Beheer ZORG-ID Smartcard

Wie levert de ZORG-ID Smartcard?

De lege passen worden geleverd door onze partner AET Europe. U kunt de ZORG-ID Smartcard bestellen via een link op de VZVZ-website. Deze link volgt later.

VZVZ levert de software. U bent zelf verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer daarvan.

Wat houdt het beheer van de ZORG-ID Smartcard in?

Beheer houdt in het intrekken, blokkeren en deblokkeren van ZORG-ID Smartcards en het koppelen van ZORG-ID Smartcards die elders zijn aangemaakt aan de eigen organisatie. Het herstellen van de pincode van ZORG-ID Smartcards kan de medewerker zelf.

Het beheer van de ZORG-ID Smartcards gebeurt via het ZORG-ID Portaal. Inloggen op dit portaal kan met een mobiele telefoon en de ZORG-ID Mobile App.

Na registratie van de zorgaanbieder wordt de vertegenwoordiger automatisch administrator. De administrator kan andere/meerdere beheerders aanwijzen voor de beheertaken.

Bij toekomstige doorontwikkeling van de ZORG-ID Smartcard worden de beheer-opties uitgebreid.

De beheerder is niet verantwoordelijk voor het aanmaken van ZORG-ID Smartcards.  Dat kunnen medewerkers zelf.

Ik neem een nieuwe medewerker aan. Kan ik zonder UZI-pas direct de ZORG-ID Smartcard gebruiken?

U kunt een ZORG-ID Smartcard alleen aanmaken met een geldige UZI-pas. Voor een nieuwe medewerker zonder UZI-pas moet u dus een UZI-pas aanvragen. 

Heeft de nieuwe medewerker al een ZORG-ID Smartcard, dan is deze eenvoudig te koppelen aan de eigen organisatie.

Wat te doen als iemand uit dienst gaat?

Hiervoor geldt hetzelfde proces als voor de UZI-medewerkerspas. 

Daarnaast kan de beheerder van de ZORG-ID Smartcards via het ZORG-ID Portaal de ZORG-ID Smartcard loskoppelen van de organisatie, zodat deze uit het ZORG-ID Portaal verdwijnt.

Een ZORG-ID Smartcard intrekken is dus niet noodzakelijk.

Mijn medewerker werkt voor verschillende zorgaanbieders. Moet/kan ze voor elke zorgaanbieder een aparte ZORG-ID Smartcard hebben?

Nee, een medewerker heeft maar één ZORG-ID Smartcard nodig en kan deze bij verschillende zorgaanbieders gebruiken, mits hun applicaties de ZORG-ID Smartcard ondersteunen.

Om deze ZORG-ID Smartcard door die verschillende zorgaanbieders te kunnen laten beheren (intrekken, blokkeren, deblokkeren) is het nodig dat de beheerder van die zorgaanbieder de ZORG-ID Smartcard koppelt. Dat kan in het ZORG-ID Portaal. Dit is niet nodig, maar kan wel praktisch zijn.

Wat als de zorgverlener die de ‘administrator’ is voor de ZORG-ID Smartcards vertrekt uit de organisatie?

De zorgverlener/medewerker die verantwoordelijk is voor de ZORG-ID Smartcards heeft de rol ‘administrator’ in het ZORG-ID Portaal. Deze rol kan via het portaal worden overgedragen naar een (of meer) andere zorgverlener(s) of medewerker(s).

Kun je het beheer van de ZORG-ID Smartcards overdragen aan een andere medewerker?

De zorgverlener/medewerker met de rol ‘administrator’ kan het beheer van de ZORG-ID Smartcards aan een (of meer) andere medewerker(s) overdragen via het ZORG-ID Portaal.

Kun je de rol ‘administrator’ voor de ZORG-ID Smartcards overdragen aan een andere zorgverlener?

Ja, deze rol kan via het portaal worden overgedragen naar een (of meer) andere zorgverlener(s) of medewerker(s).

Wanneer zorgaanbieders samengaan, neem dan contact op met zorg-id@vzvz.nl.

Kunnen wij het beheer van de ZORG-ID Smartcards aan onze softwareleverancier overlaten?

Ja dat kan door hen via het ZORG-ID Portaal als beheerder toe te voegen. Uiteraard in overleg met de softwareleverancier. De zorgverlener of medewerker met de rol ‘administrator’ kan het beheer van de ZORG-ID Smartcards via het ZORG-ID Portaal delegeren aan een medewerker van uw softwareleverancier.

U blijft echter zelf formeel verantwoordelijk voor de uitgegeven ZORG-ID Smartcards.

U moet uw organisatie wel eerst zelf registreren en valideren met een UZI-pas.

Wat als mijn vraag hier niet tussenstaat?

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met uw softwareleverancier of met support@vzvz.nl.