Afbeelding
Petra zaal en Iris Vastenouw

ZORG-AB scheelt kostbare tijd!

“Het gebeurt nu nog regelmatig dat een specialist een recept verstuurt dat niet aankomt” vertelt Petra Zaal aan Iris Vastenouw . “Een gemeenschappelijk adresboek als het ZORG-AB kunnen we hier dan ook echt goed gebruiken.”
ZORG-AB adresboek

Petra Zaal is applicatiebeheerder bij het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut. Zij houdt zich met name bezig met alle ICT-zaken rond het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. “Het AVL is een landelijk werkend ziekenhuis. Wij versturen vanuit de polikliniek vooraankondigingen van recepten met name naar de voorkeursapotheek van de patiënt. Deze recepten moeten natuurlijk in één keer goed aankomen zodat de apotheek de juiste medicatie aan de patiënt kan geven.”

Iris Vastenouw, productverantwoordelijke van ZORG-AB bij VZVZ stelt vervolgens de vraag aan Petra Zaal wat er gebeurt als het niet aankomt. “Er wordt natuurlijk eerst contact opgenomen met de specialist van onze polikliniek. Met het uitzoeken is die dan weer veel kostbare tijd kwijt. Vervolgens neemt die arts toch vaak contact op met de helpdesk van de ICT-afdeling, via het self service portal. Onze afdeling is met het uitzoeken van dit soort zaken gemiddeld minimaal 1 dag per week bezig. Dit is kostbare tijd dat we veel beter aan andere zaken kunnen besteden. Wij zijn daarom aan het onderzoeken om het gemeenschappelijk adresboek ZORG-AB in te zetten. Dit gaat ons, naar mijn mening, in de toekomst veel opleveren.”

Iris Vastenouw legt uit dat ZORG-AB echt op verzoek van de zorg is ontwikkeld. “Het voorziet in de behoefte van de zorgverleners aan één betrouwbare en actuele bron met alle gedetailleerde (digitale) adresgegevens van zorgaanbieders en zorgverleners in Nederland. De adressen komen uit verschillende bronnen zoals bijvoorbeeld het Vektis-bestand en het UZI-register.”

“We hebben sinds kort een webportaal beschikbaar, waarin de zorgaanbieders nog goed naar deze gegevens kunnen kijken. Staan de juiste gegevens wel in het bronbestand en dus in het ZORG-AB? De zorgaanbieders kunnen zelf in het webportaal de gegevens aanvullen, maar de gegevens vanuit de bronnen moeten bij de bronnen aangepast worden. Het AvL kan door in één keer een CSV-bestand in te laden de eigen afdelingsgegevens met bijbehorende medische mailadressen en telefoonnummers aanvullen.“

“ZORG-AB heeft een heel mooi overzicht van alle digitale adressen. Gezamenlijk moeten we zorgen dat het ook de juiste adressen zijn. Als het gemeenschappelijk adresboek de juiste gegevens heeft, dan scheelt dat kostbare tijd van én voor alle zorgverleners in Nederland. Een vooraankondiging van een recept bijvoorbeeld komt dan in een keer wel goed aan! En daar helpen we met elkaar alle zorgverleners en zorgaanbieders in Nederland mee!”

Wilt u meer weten over ZORG-AB? Of wilt u ook ZORG-AB binnen uw organisatie gaan gebruiken?

Neem dan contact op met een van onze implementatieadviseurs via zorg-ab@vzvz.nl.