Actueel

17 oktober 2017

Terugblik VZVZ-dagen: De patiënt en de zorg, een toekomstbestendige digitale relatie?

Met enthousiasme kijken we terug op twee zeer drukbezochte en geslaagde VZVZ-dagen. Afgelopen donderdag 5 en/of vrijdag 6 oktober vierden we samen met onze leden en stakeholders ons 5-jarig jubileum. Twee dagen waarin we aangrijpende verhalen hoorden van patiënten die regelmatig vastlopen in het zorgproces. We keken vooruit naar hoe we samen verder kunnen bouwen aan de optimale digitale zorgsnelweg, zodat patiëntdata uitwisselen straks net zo vanzelfsprekend is als water uit de kraan!

Ledendag

Op donderdag 5 oktober vertelde Madelon Kroneman, kaderlid Spierziekten Nederland haar persoonlijke verhaal. Ze gaf ons een wensenlijstje mee met allemaal logische en begrijpelijke wensen. Stof die aanzet om na te denken over waarom het toch zo moeilijk is deze wensen te realiseren. Met haar verhaal als uitgangspunt en de bevestiging van Wim van der Meeren, CEO van zorgverzekeraar CZ, startte het sessieprogramma:

De paneldiscussie met de panelleden Dianda Veldman, directeur/bestuurder Patiëntenfederatie Nederland, Han Tanis, directeur Finance & Risk Achmea, Diana Monissen, voorzitter Raad van Bestuur Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en Pita van Arkel, algemeen directeur Promedico vormde een mooie afsluiter van het middagprogramma.



Na het diner gaf Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal Ministerie VWS de visie van VWS weer. Met name op de outcome-doelen die het Informatieberaad heeft beschreven ten behoeve van de zorg in Nederland.



Trendwatcher Adjiedj Bakas sloot de avond af met een scherp en treffend optreden. 'Patiëntdata moet straks net zo vanzelfsprekend zijn als water uit de kraan: helder, betrouwbaar en altijd beschikbaar'. Bekijk het filmpje en laat je inspireren!



>> Bekijk de sfeerimpressie van deze dag



Winnaar VZVZ-innovatieprijs

Voor het eerst reikten we de VZVZ-innovatieprijs uit. De heer Hiemstra van E-Mence nam deze in ontvangst voor iFeel, een app die een eventuele terugval bij cliënten met depressie of PTTS vroegtijdig moet signaleren. VZVZ gaat E-Mence ondersteunen in het realiseren van dit project.



Leveranciersdag

De Leveranciersdag op vrijdag 6 oktober werd eveneens geopend met een aangrijpend verhaal van een patiënt. Irma Boer vertelde over haar ziekte CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) en met welke problemen zij in het complexe zorgproces te maken heeft. Ook haar wensenlijstje droegen we de rest van de dag met ons mee tijdens drie verschillende tracks met sessies:

  • Bouwstenen voor interoperabiliteit
  • Patiënttoestemming
  • Ontwikkelingen authenticatie en autorisatie

Met de input die tijdens deze sessies is opgehaald, wordt tijdens de maandelijkse VZVZ-netwerkdagen een verdiepingsslag gemaakt.



Filosoof en cabaretier Paul Smit sloot de dag af met een levendige en enthousiaste sessie waarna we feestelijk afsloten met een jubileumborrel.



>> Bekijk de foto's van de Leveranciersdag



Jubileumcadeau

Alle deelnemers hebben van ons het boek 'Digitalisering van Zorg' ontvangen. U kun dit boek ook als eBook downloaden: >> epub of >> mobi.