Actueel
Eerste Projectathon van het Twiin project “Realisatie landelijke BgZ-implementatie” succesvol afgerond
Aanleiding
Door diverse ontwikkelingen zoals VIPP5, Wegiz en IZA, is er een groeiend behoefte om de Basisgegevensset Zorg (BgZ) veilig en gestandaardiseerd uit te wisselen tussen zorginstellingen. Momenteel zijn er nog grote beperkingen in de mogelijkheden om data te delen. Instellingen moeten voldoen aan de BgZ-voorwaarden van de Wegiz. Daarom moeten zij een stap verder zetten om tot opschaling van de BgZ-uitwisseling te komen op basis van de gewenste situatie zoals voorgeschreven door de Technical Agreement (TA) Notified Pull (NP). Om die reden is het project “Realisatie landelijke BgZ-implementatie" onder leiding van Twiin gestart.
Doelstelling
De doelstelling van het project was het realiseren van een concrete en praktische manier waarop de uitwisseling van de BgZ en relevante correspondentie tussen MSZ-instellingen op basis van de TA Notified Pull en conform het Twiin Afsprakenstelsel mogelijk is.
Aanpak
PROVES ondersteunde de organisatie en begeleiding van de Projectathon. De eerste Projectathon op 3 en 4 juli werd georganiseerd in samenwerking met Twiin, Interoplab, ChipSoft en LSP. De BgZ-uitwisseling tussen ChipSoft en LSP verliep succesvol. Tijdens de Projectathon werden de volgende onderdelen getest:
Verwijzing van LSP/AORTA naar ChipSoft
- LSP stuurt een dikke notificatie (inclusief BSN van de patiënt en queries) naar ChipSoft
Verwijzing van ChipSoft naar LSP/AORTA
- ChipSoft stuurt notificatie via email naar LSP met hierin een te gebruiken authorization_base
- LSP vraagt, via een te manipuleren test-client (vooraf geconfigureerde queries), BgZ en documenten (PDF/A) op bij ChipSoft. De autorisatieflow wordt doorlopen met de via e-mail ontvangen authorization_base.
Belangrijkste bevindingen
De eerste Projectathon leverde 12 bevindingen op, inclusief aanbevelingen. De voornaamste bevindingen zijn:
- Voorbereiding op Projectathon 2: Stem de koppeling met ZORG-AB vanuit AORTA GtK af. Voorafgaand aan de gecontroleerde livegangen moet de koppeling met ZORG-AB vanuit AORTA GtK verder worden onderzocht en afgestemd.
- IP-adres Zorgplatform (ChipSoft): Zorgplatform (ChipSoft) heeft geen vast IP-adres, maar een dynamisch IP-adres. Momenteel verwacht de firewall van het LSP een vaste IP-adres waardoor ChipSoft geen verbinding kan maken met LSP. LSP vertrouwt ChipSoft alleen als ChipSoft een vast IP-adres op de whitelist staat. Om ervoor te zorgen dat ChipSoft verbinding kan maken met LSP, moet de firewall anders worden ingesteld.
- Het Twiin Afsprakenstelsel: Het Twiin Afsprakenstelsel bevat momenteel nog geen afspraken over de validatie-eisen voor een veilig netwerk voor GtK. In het kader van landelijke opschaling is het nodig om in het Twiin Afsprakenstelsel eisen op te nemen waar een GtK aan moet voldoen bij validatie om veilig dataverkeer te garanderen. Momenteel wordt hier in het technisch overleg over nagedacht en worden verschillende mogelijkheden verkend.
PROVES heeft alle bevindingen opgeleverd aan Twiin en de andere deelnemers van de Projectathon.
Vervolgstappen
De komende periode gaan de deelnemers van de Projectathon aan de slag met de bevindingen uit de eerste Projectathon. Op 4 en 5 november organiseren we de tweede Projectathon, voorafgegaan door een pre-Projectathon waarin deelnemers zich voorbereiden voor de tweede Projectathon.
Download onderstaand de volledige eindrapportage.
Vragen over deze Projectathon of over PROVES-dienstverlening in zijn algemeenheid? Neem contact met ons op via proves@vzvz.nl.