Actueel

15 April 2025

Succesvolle Hackathon ZORG-ID Smartcard

Op 27 februari vond de Hackathon ZORG-ID Smartcard onder leiding van PROVES plaats in Utrecht. Het uiteindelijke doel van de Hackathon was niet alleen het uitvoeren van een impactanalyse van de ZORG-ID Smartcard op de XIS-applicatie, maar ook het realiseren van een succesvolle koppeling. Bij acht van de negen aanwezige leveranciers is dit gelukt, wat de Hackathon tot een groot succes maakte. De komende periode worden openstaande bevindingen opgelost.

Waarom is dit nodig?

Door de beëindiging van de vergoeding voor UZI-medewerkerspas (op naam) per 1 april 2025, en doordat er nog onvoldoende draagvlak is voor ZORG-ID Mobiel, is dringende behoefte ontstaan aan een tweede flexibel en toekomstbestendig alternatief de ZORG-ID Smartcard. De Smartcard is een fysieke kaart waarmee gebruikers veilig toegang krijgen tot het Landelijk Schakelpunt (LSP). De ZORG-ID Smartcard wordt beheerd door zorgaanbieders en uitgegeven op basis van een actieve UZI-medewerkerspas op naam van de zorgmedewerker. De ZORG-ID Smartcard is ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van zorgorganisaties en biedt de voordelen zoals kostenbesparing, brede toepasbaarheid, eenvoudig beheer en een naadloze integratie. Om dit laatste te beproeven, heeft op 27 februari de Hackathon ZORG-ID Smartcard plaatsgevonden.

Wat is het doel?

De doelstelling van de Hackathon was om een impactanalyse te maken van de ZORG-ID Smartcard op de XIS-applicatie van leveranciers. Deze doelstelling is opgesplitst in enkele subdoelstellingen:

  • Technische realisatie door leverancier en het beproeven van de uitvoerbaarheid.
  • Het ophalen van bevindingen en aanbevelingen voor de doorontwikkeling van de Smartcard.
  • De XIS-leveranciers betrekken en actief laten deelnemen om actie te stimuleren.

Om de Hackathon efficiënter te laten verlopen hebben de deelnemers voorafgaand aan de Hackathon een snelcheck doorlopen.

Hoe is het aangepakt?

PROVES heeft de Hackathon georganiseerd en begeleid in opdracht van ZORG-ID en in samenwerking met AET. Tijdens de Hackathon waren negen leveranciers aanwezig. Op één leverancier na, hebben de aanwezige leveranciers het doel van de Hackathon bereikt en de ZORG-ID Smartcard succesvol kunnen koppelen. Tijdens de Hackathon zijn bevindingen gelogd welke na afloop zijn opgepakt door het projectteam. 

Wat hebben we geleerd?

De Hackathon leverde zes bevindingen op, inclusief wensen en behoeften van leveranciers met betrekking tot de processen rondom de inrichting van ZORG-ID bij zorgaanbieders. Deze punten zijn door PROVES afgestemd met het projectteam en verwerkt in de eindrapportage. 

Vervolgstappen

De komende periode gaan de betrokkenen aan de slag met de bevindingen uit de Hackathon, worden de wensen en behoeften van leveranciers met betrekking tot de processen rondom de inrichting van ZORG-ID bij zorgaanbieders verder uitgewerkt en opgepakt en gaan de betrokkenen aan de slag met de gedefinieerde vervolgstappen. 

Vragen over deze Hackathon of over PROVES-dienstverlening in zijn algemeenheid? Kijk op www.proves.nl.