Actueel

27 september 2024

Help mee met het realiseren van generieke functies!

Het MedMij Afsprakenstelsel is continu in ontwikkeling. Binnen het programma PROVES worden nieuwe functionaliteiten en gegevensdiensten beproefd door middel van Proof of Concepts (PoC’s). Deze PoC’s helpen bij het verbeteren van het MedMij Afsprakenstelsel. Op dit moment zoeken we MedMij-deelnemers die vanaf 10 oktober 2024 mee willen werken aan de PoC Generieke Functies. Deze PoC wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met MedMij, MedMij Beheer (VZVZ) en Mitz. We zijn hiervoor op zoek naar leveranciers die de rol van DVA of DVP vervullen.
PoC Generieke Functies

Het MedMij Afsprakenstelsel kent een aantal uitdagingen waaraan de afgelopen periode is gewerkt. Zo is het authenticatieproces voor de PGO-gebruiker nog niet gebruiksvriendelijk waarbij er veelvuldig gebruik gemaakt moet worden van DigiD om gegevens op te halen in de PGO. Veel PGO-gebruikers lopen vast in deze processen, wat het gebruik van PGO’s ondermijnt.

MedMij verwacht dat een drietal generieke functies de gebruiksvriendelijkheid voor PGO-gebruikers vergroot. Deze generieke functies zijn: 

  • Vertrouwde authenticatie: één (landelijke) manier om veilig vast te stellen dat de persoon die inlogt in een PGO, daadwerkelijk deze persoon is. Het aantal inlog-‘acties’ wordt geminimaliseerd.
  • Toestemmingsregister: één plek om alle toestemmingen vast te leggen waarmee zorgaanbieders (onder andere) de PGO van de gebruiker mogen vullen en met Vertrouwde Authenticatie erop mogen vertrouwen dat de juiste persoon deze toestemmingen geeft.
  • Lokalisatieregister: via een bepaalde bron (Mitz) achterhalen waar medische gegevens van de PGO-gebruiker te vinden zijn zodat de PGO-gebruiker gemakkelijk de PGO kan vullen met medische gegevens.

Met de PoC Generieke Functies willen we testen hoe deze drie nieuwe generieke functies binnen het MedMij Afsprakenstelsel kunnen samenwerken om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. Voor verdere informatie over de scope en onderzoeksvragen van de PoC, verwijzen wij door naar het solution design van de generieke functies.

Aan PROVES is gevraagd om uitvoering te geven aan deze PoC. We willen graag (toekomstige) MedMij-deelnemers uitnodigen om via twee consultatiesessies mee te denken over de verdere uitwerking van deze generieke functies. Daarnaast wordt aan het einde van de PoC een afsluitende hackathon georganiseerd ter bevordering van de implementatie van deze generieke functies. 

Voorwaarden deelname 

Voor de PoC zijn we op zoek naar leveranciers die de rol DVA of DVP vervullen en interesse hebben om bij te dragen aan de ontwikkelingen van het MedMij Afsprakenstelsel. PROVES nodigt alle (toekomstige) MedMij-deelnemers uit om input aan te leveren tijdens twee consultatiesessies en om vervolgens mee te doen aan een afsluitende hackathon. Hieronder een toelichting van alle sessies:

  • Consultatiesessie 1 [10-10-2024 | 14:00 – 16:00]: waarbij feedback kan worden gegeven op een aantal mock-up schermen die gebruikersreis van de nieuwe generieke functies illustreren. 
  • Consultatiesessie 2 [31-10-2024 | 15:00 – 17:00]: waarbij feedback gegeven kan worden op het technische ontwerp en de koppelvlakken van de generieke functies. Het technische ontwerp wordt vooraf gepubliceerd. Aan deelnemers van deze consultatiesessie wordt gevraagd om deze publicatie door te nemen en eventuele vragen en discussiepunten voorafgaanddoor te geven aan PROVES. 
  • Informatiebijeenkomst [28-11-2024 | 14:00 – 15:00]: deze bijeenkomst heeft als doel om deelnemers informatie te geven over de werkwijze tijdens de hackathon en om te controleren of deelnemers klaar zijn om deel te nemen door middel van een snelcheck.
  • Hackathon [10-12-2024 | 09:00 – 17:00]: een gezamenlijk testmoment ter bevordering van de implementatie van de generieke functies.
  • Hackathon reservedag online [17-12-2024 | 09:00 – 17:00]: een tweede online hackathondag, indien er vanuit de deelnemers behoefte is aan meer ondersteuning en testmomenten.

Er worden geen deelnamecriteria gehanteerd voor deelname aan deze twee consultatiesessies en deze zullen toegankelijk zijn voor alle partijen. De hackathon is toegankelijk voor partijen die de bouw van de generieke functies gaan realiseren en die hebben deelgenomen aan de informatiebijeenkomst en te voldoen aan de snelcheckcriteria. Om aan de snelcheckcriteria te voldoen moeten deelnemers aan kunnen sluiten op de gehanteerde testomgeving en toegang hebben tot een Jira-account. Alleen voor deelname aan de hackathon wordt een financiële tegemoetkoming beschikbaar gesteld. Het exacte bedrag van deze tegemoetkoming wordt op een later tijdstip bekend gemaakt. De meest actuele conceptversie van de technische ontwerpen is hier te vinden.

Overzicht sessies 

Onderstaande tabel geeft een overzicht van alle sessies. 

Datum Werksessies
10-10-2024 14:00 – 16:00 Consultatiesessie 1 
31-10-2024 15:00 – 17:00 Consultatiesessie 2
28-11-2024 14:00 – 15:00 Informatiebijeenkomst met snelcheck
10-12-2024 09:00 – 17:00 Hackathon
17-12-2024 09:00 – 17:00 Hackathon reservedag online (indien hier behoefte aan is) 
Aanmelden

Meld je aan door een bericht te sturen naar PROVES-projectleider Pepijn Hesselink via pepijn.hesselink@vzvz.nl. We ontvangen de aanmelding graag uiterlijk vrijdag 4 oktober 2024 aanstaande.