Actueel
Afsluiting van de Tweede Projectathon voor het Twiin-project "Realisatie landelijke BgZ-implementatie"
Waarom is dit nodig?
Door diverse ontwikkelingen zoals VIPP5, Wegiz en IZA, is er een groeiende behoefte om de Basisgegevensset Zorg (BgZ) veilig en gestandaardiseerd uit te wisselen tussen zorginstellingen. Momenteel zijn er nog grote beperkingen in de mogelijkheden om data te delen. Instellingen moeten voldoen aan de BgZ-voorwaarden van de Wegiz. Daarom moeten zij een stap verder zetten om tot opschaling van de BgZ-uitwisseling te komen op basis van de gewenste situatie zoals voorgeschreven in de Twiin Technical Agreement (TA) Notified Pull (NP). Om die reden is het project “Realisatie landelijke BgZ-implementatie" onder leiding van programma Twiin gestart.
Wat is er al gerealiseerd?
Eerder dit jaar, in juli, was er al een eerste bijeenkomst (Projectathon) waar de systemen AORTA/LSP en ChipSoft de uitwisseling van de BgZ middels de Twiin Technical Agreement (TA) Notified Pull (NP) hebben beproefd. Hierbij is een deel van de scope handmatig beproefd. Sindsdien is er vooruitgang geboekt en is er een derde GtK bij gekomen, Nexus. Daarom werd er een tweede Projectathon afgelopen november georganiseerd.
Wat is het doel?
De doelstelling van de Projectathon was om de BgZ-uitwisseling tussen de MSZ-zorgaanbieders via de GtK's en achterliggende leveranciers technisch te beproeven (een volledige ketentest, heen-en-weer). De use case die beproefd is tijdens de Projectathon betrof ‘verwijzen en opvragen’. Voorafgaand aan de Projectathon was er al een voorbereidende test, genaamd de Pre-Projectathon, die hielp om de Projectathon efficiënter en soepeler te laten verlopen.
Hoe is het aangepakt?
PROVES ondersteunde de organisatie en begeleiding van deze tweede Projectathon. De Projectathon op 4 en 5 november werd georganiseerd in opdracht van Twiin en in samenwerking met Interoplab, ChipSoft, AORTA/LSP, Nexus, CNS Connect en Timeff. Tijdens de Projectathon zijn waardevolle inzichten opgehaald en zijn stappen gemaakt in de uitwisseling van de BgZ. De beoogde scope is niet volledig succesvol beproefd, de bevindingen uit de Projectathon zijn inmiddels opgepakt door het projectteam. Tijdens de Projectathon zijn de BgZ en PDF/A uitgewisseld tussen de GtK's AORTA/LSP, ChipSoft en Nexus. Hier waren ook de achterliggende leveranciers (van AORTA/LSP) CNS Connect en Timeff bij betrokken.
Wat hebben we geleerd?
De tweede Projectathon leverde 11 bevindingen op, inclusief aanbevelingen, zoals het aanpassen van beveiligingsinstellingen en het afstemmen van bepaalde technische onderdelen tussen de verschillende systemen. Deze punten zijn door PROVES op papier gezet en afgestemd met alle betrokkenen.
Vervolgstappen
De komende periode werken de deelnemers van de Projectathon aan de bevindingen uit de tweede Projectathon, de openstaande stappen uit de Pre-Projectathon en de benodigde voorbereiding voor de livegang begin 2025.
Benieuwd naar de eindrapportage? Neem dan contact op met info@twiin.nl.
Vragen over deze Projectathon of over PROVES-dienstverlening in zijn algemeenheid? Neem contact met ons op via proves@vzvz.nl.