Actueel

08 oktober 2018

Antoon Kuijpers, Raad van Bestuur VZVZ: "Nieuwe governance maakt ons slagvaardiger"

Er is een nieuwe fase aangebroken voor VZVZ. Die werd al ingezet met het Business Plan 2016-2020. “De eerste periode van VZVZ, tussen 2013 en 2016, stond in het teken van opbouwen”, legt Antoon Kuijpers uit. “VZVZ en de zorginfrastructuur moesten hun plaats in het zorgveld nog veroveren: bij zorgaanbieders en bij patiënten. Dat is gelukt: het Landelijk Schakelpunt is er, doet wat het moet doen en wordt door steeds meer zorgaanbieders gebruikt. Veel apotheken, huisartsenposten, huisartsenpraktijken en ziekenhuizen zijn aangesloten op het LSP. En 13 miljoen Nederlanders hebben één of meerdere zorgaanbieders toestemming gegeven voor de uitwisseling van hun medische gegevens. Daar hebben heel veel betrokkenen keihard voor gewerkt.”

Enorme inzet in roerige periode

Dat geldt in het bijzonder voor de tachtig afgevaardigden in de acht statutaire organen van de governance van VZVZ. “Alle mensen in die verschillende raden hebben zich jarenlang enorm ingezet om VZVZ en het Landelijk Schakelpunt van de grond te krijgen en op de kaart te zetten”, vervolgt Antoon Kuijpers. “Dat was een roerige periode, maar iedereen is er vol voor blijven gaan. We zijn hen dan ook zeer erkentelijk voor hun inspanningen en de positieve resultaten die dat heeft opgeleverd.”

Nu is het tijd voor de volgende stap: andere zorgaanbieders willen ook met het Landelijk Schakelpunt werken, patiënten krijgen de beschikking over hun medische gegevens en nieuwe producten en diensten dienen zich aan. Daar hoort een nieuwe governance bij, met een structuur die beter aansluit bij deze ontwikkelingen. “De kern van de veranderingen in de governance is tweeledig. Ten eerste is de structuur sterk vereenvoudigd: van acht naar drie raden, bemenst door 27 in plaats van 80 personen. Die vereenvoudiging maakt ons een stuk slagvaardiger.”



Patiënt meer invloed

Die slagvaardigheid is nodig, want de grote omvang van de governance zorgde voor complexe overlegstructuren. Een externe evaluatie van de governance, die vorig jaar is uitgevoerd, bevestigde dat. “Door die laag af te slanken, kunnen we sneller beslissen en handelen”, verklaart Antoon Kuijpers. “Maar minstens zo belangrijk is dat de patiënt een veel grotere rol krijgt in onze governance-structuur, een ontwikkeling die zich overal in de zorgsector voordoet. Patiëntenfederatie Nederland krijgt een kwart van de zetels in de Algemene Vergadering; de overige 75% is voor de zorgkoepels die de LSP-gebruikers vertegenwoordigen. Die samenstelling moet versnelling opleveren door efficiëntere, breder gedragen afstemming. Bijvoorbeeld over het werkplan dat leidend is voor de doorontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt. Maar ook over nieuwe ontwikkelingen bij VZVZ, zoals het beheer van MedMij en Koppeltaal. In deze samenstelling kunnen we beleidsveranderingen in de zorgsector veel sneller en beter vertalen naar de dagelijkse praktijk van VZVZ. Daarmee willen we van nog grotere waarde zijn voor de zorg in Nederland.”