Actueel

08 juli 2019

Livegang MedMij stap dichterbij na ondertekening pilotovereenkomsten

MedMij, dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens, komt na jaren van voorbereiding nu echt in de eindfase terecht. Dit houdt in dat er een pilot wordt gestart. In deze gecontroleerde livegang worden relevante gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en patiënten uitgewisseld volgens de MedMij-standaard. Deze gezondheidsgegevens kan de patiënt opvragen in zijn of haar persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Nu twee pilotdeelnemers de overeenkomst hebben ondertekend, kan in oktober ook echt gestart worden met het uitwisselen van gegevens.

De twee pilotdeelnemers, Zoetermeer (Langeland ziekenhuis en apotheken) met PGO Ivido en Pazio met apotheken uit Utrecht en het PGO ZorgDoc, zijn momenteel bezig om het MedMij-label te behalen.

Pilots zijn onderdeel van PROVES

Het begeleiden van de pilots is onderdeel van het PROVES-programma. PROVES is een initiatief van een brede coalitie van partijen* die actief zijn in de gegevensuitwisseling in de zorg. PROVES toetst de MedMij-praktijk aan de hand van zogeheten PoC’s (Proof of Concept; het technisch beproeven van informatiestandaarden) en pilots.

Nu de handtekeningen op papier staan, gaan de pilots in het laatste kwartaal van dit jaar van start in Zoetermeer en de regio Utrecht. Het Landelijk Schakelpunt (LSP) speelt hierbij een belangrijke rol. De uitwisseling van medicatiegegevens -onderdeel van beide pilots – gaat namelijk via het LSP. Het LSP wordt daarom gereed gemaakt om ook medicatiegegevens uit te wisselen richting de patiënt. Hiermee vervult het LSP de rol van DVZA (Dienstverlener Zorgaanbieder) binnen het MedMij-afsprakenstelsel.

Meer weten over de twee pilots?

Lees het hele nieuwsbericht op de MedMij-pagina. Meer informatie over PROVES is te vinden op de PROVES-pagina.

*Patiëntenfederatie Nederland, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Nictiz, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ, Vecozo en de programma’s MedMij en Gespecificeerde Toestemming.