Actueel

25 juli 2019

Naam zorgverlener niet meer op overzicht Uitwisselingen volgjezorg.nl

Vanaf medio augustus 2019 is de naam van de (mandaatgevende) zorgverlener niet meer te zien op het overzicht Uitwisselingen dat patiënten kunnen bekijken en downloaden op volgjezorg.nl. De naam van de zorgaanbieder blijft wel getoond op het overzicht. Dit besluit heeft het bestuur recentelijk genomen.

Wat betekent dit voor de patiënt?

In het geval de patiënt wil weten wie (welke zorgverlener) er bij de zorgaanbieder de gegevens daadwerkelijk heeft ingezien, dan kan hij dit navragen bij de zorgaanbieder. De zorgaanbieder is verplicht deze informatie te verstrekken (volgens de NEN 7513).

 

Waarom deze wijziging?

VZVZ hanteert transparantie als uitgangspunt. Echter de beoogde transparantie bereiken wij niet met de huidige informatie in het overzicht. Het moment van opvraging is vaak voorbereidend op de behandeling. De opvraging wordt veelal centraal en onder mandaat uitgevoerd. De naam van de mandaatgever geeft niet altijd relevante informatie aan de burger, omdat het veelal niet de persoon is die de burger bij een behandeling ontmoet. De burger herkent de naam vaak niet. Ook de zorgverlener die vermeld staat op het overzicht wordt hier niet mee geholpen; deze krijgt te maken met verontruste patiënten.

Burgers zijn eerder gebaat bij het tonen van degene die de gegevens heeft ingezien of die actief met de gegevens aan de slag gaat. Maar VZVZ beschikt niet over deze informatie. Dit is per zorgorganisatie geregeld en valt buiten het LSP. VZVZ kan hiervoor de burger slechts verwijzen naar de zorgaanbieder.



Meer informatie?

Alle zorgaanbieders die zijn aangesloten op het LSP zijn hierover per e-mail geïnformeerd. Mocht u vragen hebben, dan kunt u terecht bij het VZVZ Servicecentrum via support@vzvz.nl of 070-317 34 92.