Actueel

16 maart 2018

PROVES: Patiënten testen MedMij in de praktijk

De inrichting van het MedMij-afsprakenstelsel nadert na enkele jaren hard werken een definitieve vorm. Maar hoe werkt het stelsel straks in de praktijk? Dat gaat het programma PROVES aantonen. Dit kan uiteraard alleen als er echte patiënten en echte leveranciers meedoen aan PROVES. Daarom zijn er overeenkomsten getekend voor deelname aan een eerste proof of concept. De partijen zullen de echte gegevens en berichten aan de patiënt tonen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

In PROVES werken landelijke non-profit partijen samen. Zij zijn actief in de gegevensuitwisseling in de zorg; Patiëntenfederatie Nederland, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Nictiz, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ, VECOZO en het programma MedMij. Verder nemen leveranciers en ontwikkelaars deel aan PROVES: Zorgkluis, Quli, VANAD, Promedico, Pharmapartners, Pazio, Zorgdoc, Philips, VECOZO, RSO Nederland en Chipsoft.

Het programma PROVES test ook de producten van het programma Gespecificeerde Toestemming (GTS) in een praktijksituatie. Voor beide programma’s geldt dat bevindingen kunnen leiden tot verdere ontwikkeling. De programma’s hebben dezelfde behoefte aan bepaalde voorzieningen, zoals een digitaal adresboek van alle zorgaanbieders in Nederland en betrouwbare authenticatie en identificatie van personen. PROVES zorgt ook voor de ontwikkeling van deze gemeenschappelijke voorzieningen.

Geen achterstand

VZVZ, ZN en MedMij hebben samen een lijst opgesteld van partijen die zouden willen deelnemen aan de proof of concept. Met deze partijen is besproken hoe zij zouden kunnen participeren. Hen is gevraagd om (voor eigen rekening) langs de lijnen van het afsprakenstelsel, software te ontwikkelen teneinde de werking van de keten van uitwisseling van gezondheidsinformatie te beproeven. De partijen zullen de bevindingen van de ketentest rapporteren aan PROVES, zodat het afsprakenstelsel waar nodig hierop bijgesteld kan worden.

De deelnemers

In de eerste fase van de proof of concept wordt nog met fictieve patiëntgegevens gewerkt. In de daarop volgende fase haken patiënten aan. Zij krijgen de beschikking over hun eigen gegevens in hun eigen PGO.

Leveranciers en ontwikkelaars van PGO’s die niet meedoen aan PROVES lopen geen achterstand op. Alle uitkomsten, architectuurkeuzen en specificaties worden al tijdens de testfase openbaar gemaakt en zijn voor iedereen beschikbaar. Dit gebeurt onder andere in de werkgroep Gegevensuitwisseling bij MedMij, via publicaties en bijeenkomsten. Elke ICT-leverancier in de zorgsector kan nu al meedoen met MedMij.

MedMij

Het programma MedMij stelt zich ten doel om in 2020 iedereen die wil en kan de mogelijkheid te bieden om zijn of haar gezondheidsgegevens te verzamelen, te beheren en te delen binnen een zelf gekozen PGO. Dit doet MedMij onder andere door een set van afspraken, financiering en standaarden beschikbaar te stellen. De kennis en de producten die PROVES oplevert, vormen de basis voor het breed invoeren van deze manier van uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en zorgverleners.