Actueel

28 januari 2020

Twiin zet eerste stap richting beeldbeschikbaarheid met DVDexit

Het programma Twiin heeft onder meer als doel om beelden en verslagen landelijk beschikbaar te maken en digitaal uit te wisselen tussen zorgverleners. Momenteel vindt uitwisseling nog vaak plaats via DVD’s. Dit is tijdrovend, arbeidsintensief en risicovol, alleen al omdat DVD’s zoek kunnen raken. Uiteindelijk doel is om beelden en verslagen beschikbaar te maken in de vorm van een tijdlijn binnen de eigen werkomgeving van de zorgverlener.

Die tijdlijn stelt de zorgverlener in staat verslagen en beelden direct te raadplegen. Het bereiken van dat doel duurt nog enkele jaren. Als opstap daar naar toe wordt dit jaar een digitaal beeldportaal ontwikkeld om beelduitwisseling met DVD’s alvast overbodig te maken.

Vraag vanuit het zorgveld

In 2019 heeft er een onderzoek plaatsgevonden om de mogelijkheden te inventariseren van een laagdrempelige, voor alle ziekenhuizen beschikbare oplossing om de DVD-stroom (radiologie beeld en verslag) te vervangen door een digitaal alternatief. Dit onderzoek is op nadrukkelijk verzoek van vertegenwoordigers van radiologen, artsen en ziekenhuizen uitgevoerd (de adviesraad Twiin). Op basis van de adviezen is binnen het Programma Twiin een apart project onder de naam DVDexit gestart om in 2020 een voorziening aan te bieden waarmee ziekenhuizen in Nederland beelden en verslagen kunnen versturen.

Om dit mogelijk te maken start een selectietraject voor deze voorziening. We gaan ervan uit dat deze voorziening, inclusief bijbehorende diensten, door één leverancier geleverd zal worden. De selectie vindt getrapt plaats. Wij starten met een pre-selectie aan de hand van een aantal vragen. De leveranciers die het beste aan de eisen voldoen (minimaal drie) ontvangen het Request for Proposal.

Conceptplanning op hoofdlijnen

Het project kent een strakke planning. Doelstelling is om voor de zomer de geselecteerde partij te contracteren. De conceptplanning op hoofdlijnen omvat:

  • Medio februari ontvangen leveranciers de documentatie voor de pre-selectie. In het pre-selectie document worden de planning en procedure nader toegelicht.
  • Uiterlijk 9 maart 2020 ontvangen van de beantwoording van de leveranciers.

Twiin houdt zich het recht voor om de procedure tussentijds aan te passen of te beëindigen.

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met het projectteam via info@twiin.nl

Twiin, VZVZ en RSO Nederland

VZVZ is samen met RSO Nederland opdrachtnemer. Zij voeren het programma uit in samenwerking met een groot aantal betrokken partijen uit het zorgveld (Patiëntenfederatie Nederland, NFU, NVZ, Nictiz, Citrienfonds, NVvR, FMS en ZN). VZVZ en RSO Nederland leggen verantwoording af binnen de programma governance en aan Zorgverzekeraars Nederland, die het programma financiert in de programmafase.