Actueel

26 februari 2018

VZVZ en NVvR werken samen aan digitale beelduitwisseling

Op 8 februari jl. hebben NVvR en VZVZ een intentieverklaring ondertekend. Beide partijen willen door samenwerking op korte termijn komen tot een betrouwbare en veilige oplossing voor de uitwisseling van radiologische beelden en verslagen. Verder starten zij de uitwerking van een langetermijnvisie die moet leiden tot een businesscase en financiering voor landelijke beelduitwisseling.

Samenwerking

De NVvR heeft in een visie op beelduitwisseling de verschillende situaties beschreven waarin behoefte bestaat aan digitale uitwisseling van radiologisch onderzoek. In de ene situatie is vooral snelheid geboden in de overdracht van beelden en in een andere situatie is inzicht in de relevante geschiedenis van alle radiologische beelden van een patiënt gewenst. Op basis van deze visie is het gesprek aangegaan met VZVZ hetgeen heeft geleid tot de samenwerking, die is bevestigd met de ondertekening van de intentieverklaring.

VZVZ en XDS

Zo’n kleine tien jaar geleden zijn de eerste initiatieven in Nederland genomen om te komen tot regionale uitwisseling van radiologische beelden (en andere medische gegevens) tussen ziekenhuizen via zogeheten XDS-netwerken. Grote, succesvolle implementaties laten in de praktijk echter nog vaak op zich wachten. Intussen neemt de behoefte aan beelduitwisseling steeds verder toe. VZVZ heeft met het beheer en de exploitatie van het Landelijk Schakelpunt uitgebreide en diepgaande kennis en ervaring opgedaan met de uitwisseling van medische gegevens. Deze kennis is ook waardevol voor de uitwisseling van radiologische beelden.

Radiologie

De radioloog heeft vanuit de aard van het vak veel affiniteit met medische technologie en ICT-ontwikkelingen. Digitale beelden van radiologisch onderzoek hebben wereldwijd hetzelfde format (DICOM) en lenen zich daardoor goed om via ICT-netwerken te worden uitgewisseld tussen ziekenhuizen. Niet alleen de radioloog verwacht eenvoudig beelden met een collega in een ander ziekenhuis uit te kunnen wisselen, maar ook de behandelend specialist (chirurg, internist, etc.) voor wie de radioloog het onderzoek doet en natuurlijk ook de patiënt koesteren die verwachting.

Toch is het in Nederland nog steeds zo dat de meeste radiologische beelden van de ene naar de andere zorgverlener gaan via het branden en versturen van CD’s of het meegeven van deze CD’s aan de patiënt of – in spoedeisende situaties – aan de ambulance.