Actueel

11 december 2018

VZVZ reikt eerste Connectoom uit aan Helma van der Linden

Tijdens de VZVZ-netwerkdag van dinsdag 4 december heeft Helma van der Linden de eerste Connectoom-award gewonnen. De Manager Development en Lead Architect van OmniHis ontving de prijs van VZVZ-bestuursvoorzitter Adriaan Blankenstein voor haar persoonlijke inzet voor verbetering van gegevensuitwisseling in de zorg. Van der Linden promoveerde in het verleden al in de medische informatica op haar proefschrift ‘Connecting health care professionals: studies on a generic ehr system framework’. Met de uitreiking van de Connectoom wil VZVZ elk jaar mensen onderscheiden, die vanuit hun persoonlijke motivatie een positieve bijdrage leveren aan gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg.

Rond VZVZ is door de jaren heen een grote community ontstaan van direct betrokkenen bij gegevensuitwisseling in de gezondheidszorg. Veel van hen dragen vanuit een persoonlijke motivatie bij aan verbetering van deze gegevensuitwisseling om de gezondheidszorg naar een hoger plan te tillen. Om deze mensen en hun inspanningen eens per jaar een blijk van extra waardering te geven, heeft VZVZ een award in het leven geroepen: de Connectoom. Het is een prijs van en voor de community rond gegevensuitwisseling in de zorg, die jaarlijks zal worden uitgereikt. Elk jaar zal het Connectoom-comité, bestaande uit oud-winnaars van de prijs, uit vier genomineerden een winnaar kiezen. Vanaf 2019 zal de Connectoom worden uitgereikt tijdens de VZVZ-dagen in oktober.



Verbinding noodzakelijk in de zorg

De genomineerden voor de Connectoom 2018 waren Albert Schreuder (productmanager Topicus Zorg), Sven Berkvens-Matthijsse (ontwikkelaar bij ZorgDoc), Victor Huiskes (apotheker Sint Maartenskliniek) en de uiteindelijke winnaar Helma van der Linden. Als hoofd Development bij OmniHis heeft zij volgens de jury “een onverwoestbare inzet getoond voor de AORTA-infrastructuur, ketenzorg, medicatieproces, dossieroverdracht en het bouwstenen-project.” Samen met Wim van Duren van OmniHis maakt zij zich al jaren hard voor verbinding in de gezondheidszorg, “omdat verbinding noodzakelijk is voor de kwaliteit van zorg.” Voordat Van der Linden aan de slag ging bij OmniHis promoveerde zij op haar proefschrift ‘Connecting health care professionals: studies on a generic ehr system framework’.

Connectoom

De naam van de Connectoom-award is afgeleid van de in 2005 door Olaf Sporns bedachte term voor de complete kaart van de neurale verbindingen in de hersenen. Een mooie symbolische naam voor de award vond VZVZ, want het gaat immers om het faciliteren van communicatie via verbindingen én met de award worden mensen in het zonnetje gezet, die door wie ze zijn en wat ze doen verbindingen helpen leggen.

De vier genomineerden van dit jaar zullen samen met een productmanager van VZVZ het Connectoom-comité vormen voor de editie van 2019.