Actueel

18 juni 2018

VZVZ steunt motie PvdD

Een motie die de Tweede Kamer deze week heeft aangenomen leidt tot de nodige onduidelijkheid bij de media en het publiek. In de motie vraagt de PvdD de regering “in het MedMij-programma de realisatie van decentrale koppelvlakken actief te bevorderen, zodat PGO’s ook direct op systemen van zorgaanbieders kunnen aansluiten zonder gebruik van het LSP, zodat ook patiënten die geen toestemming aan het LSP hebben gegeven een PGO naar hun keuze kunnen gebruiken”. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. VZVZ ondersteunt deze motie van harte.

Persbericht

De Partij voor de Dieren heeft daarnaast een persbericht uitgegeven met daarin de mening van de partij ten aanzien van het werk van VZVZ met het Landelijk Schakelpunt. In het persbericht worden verschillende zaken onterecht aan elkaar gekoppeld. Met name over de relatie tussen MedMij en het Landelijk Schakelpunt schetst het persbericht een verkeerd beeld.

MedMij

Met de komst van MedMij is een belangrijke ontwikkeling voor de patiënten in Nederland in gang gezet. Tegelijkertijd bestaat er bij veel partijen nog onduidelijkheid hoe het afsprakenstelsel MedMij er voor gaat zorgen dat de patiënt daadwerkelijk een actieve rol kan gaan spelen in het zorgproces. Zeker is wel, zoals de minister in het debat zei, dat op basis van het MedMij-afsprakenstelsel de patiënt over twee jaar in staat moet zijn om zelf een elektronisch afschrift van zijn dossier op te halen.

Veiligheid

Het MedMij-afsprakenstelsel is niet afhankelijk van een of meer uitwisselingssystemen. Dus zeker niet van het Landelijk Schakelpunt, dat daarmee dan ook niet aan de basis van het MedMij-stelsel kan liggen. Uitgangspunt is de positie van de patiënt en diens gezondheid. MedMij regelt bijvoorbeeld de afspraken die veldpartijen moeten maken om de uitwisseling van gegevens tussen patiënt en zorgverlener mogelijk te maken. Daarin staat niets over een systeem. Wel over de veiligheidseisen waar een systeem aan hoort te voldoen om de privacy van de patiënt te waarborgen.

Keuzevrijheid

Het Landelijk Schakelpunt is één van de systemen waarmee zorgverleners nu bepaalde gegevens van patiënten uitwisselen. Omdat er meer mogelijkheden en toepassingen zijn, bestaat er aantoonbaar keuze voor zorgaanbieders. Zij kunnen kiezen voor verschillende systemen. Zij laten zich daarbij leiden door persoonlijke voorkeuren, of gemak en vooral ook praktische toepassing in het vakgebied. Alle gerechtelijke instanties hebben dit bevestigd in recente uitspraken.

Cijfers

In de berichtgeving is sprake van cijfers over datalekken en toestemmingen. Geen van de door de Partij van de Dieren genoemde tienduizend meldingen van datalekken betreft het Landelijk Schakelpunt. Ruim zes miljoen Nederlanders hebben hun huisarts toestemming gegeven voor het uitwisselen van medische gegevens. En 12,5 miljoen hebben hun apotheken toestemming gegeven. Verschillende onderzoeken tonen aan dat ten minste 85% van de Nederlanders hun zorgverleners toestemming geeft wanneer hen dat gevraagd wordt. Nog lang niet iedereen in Nederland is dus om toestemming gevraagd.